Reebok buigt voor druk BDS

Reebok, Reebook IsraelReebok International heeft zich gedistantieerd van de Speciale Editie-schoen die Reebok zou uitbrengen ter gelegenheid van de 68e ‘verjaardag’ van Israel (Lees ook: Reebok brengt Israel-sportschoen). Maandag kondigde Reebok Israel een special edition sportschoen aan die speciaal voor de Israelische Onafhankelijkheidsdag was ontwikkeld: de “Israel 68”. Maar aanhangers van de BDS-beweging, die Boycots van, Desinvestering in, en Sancties tegen Israel willen, veroorzaakten op social media veel commotie over de sportschoen.

Dinsdag kwam Reebok International met een verklaring dat de aankondiging van Reebok Israel beruste op een miscommunicatie en dat de schoen ontwikkeld is door een onafhankelijke ontwerper. Reebok International zou het het model nooit hebben goedgekeurd.

De speciale Onafhankelijkheidsdagschoen is blauw met wit, de kleuren van de Israelische vlag, en op de hiel staat “Israel 68”. Daartegen kwam een campagne op social media. De anti-Israelische website Electronic Intifada stelde dat veel social media -gebruikers ‘met verontwaardiging hebben gereageerd’ en dat er ook vele oproepen tot een boycot van de producten van Reebok te lezen waren. De site citeert een Gazaanse BDS-activist, die zei: “Reebok heeft Palestijnen beledigd” en in het bijzonder de “miljoenen Palestijnse vluchtelingen die etnisch door zionistische milities en later Israel werden gezuiverd tijdens de Nakba in 1948”.

Daarop distantieerde Reebok zich van de schoen. Reebok onthoudt zich van het gebruik van nationale emblemen op haar producten, aldus een Reebokwoordvoerder: “Reebok zal zich distantiëren van de schoen”. Hij noemde de schoen “een eenmalig initiatief van één van onze partners” en verklaarde dat Reebok geen ondersteuning zal bieden voor dit initiatief.

Die plaatselijke partner was Reebok Israel. Directeur Moshe Sinai vertelde maandag nog aan de The Jerusalem Post dat de speciale schoen eenmalig wordt uitgebracht in een kleine oplage en dat deze woensdag via een FaceBookveiling zou worden verkocht. De volledige opbrengst van de veiling zou ten goede komen aan de organisatie Crossfit Zonder Grenzen, die zich inzet om mensen met een verstandelijke handicap te helpen om actief te worden op sportgebied.