Ronny Naftaniel ontvangt prestigieuze Israelische prijs

Ronny NaftanielRonny Naftaniel ontvangt maandag de prestigieuze Scopus Award voor zijn buitengewone inzet als bruggenbouwer tussen Israel en Nederland, de EU, en joodse gemeenschappen wereldwijd, als bestrijder van antisemitisme, en als voorvechter van het Israelisch-Palestijnse vredesproces. Naftaniel trad onlangs af als CIDI-directeur, na 34 jaar.

De prijs wordt maandag uitgereikt door de Stichting Vrienden van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem in aanwezigheid van minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken en de Israelische ambassadeur Haim Divon. De rector van de Hebreeuwse Universiteit Asher Cohen en prof. Shlomo Avinery komen ervoor uit Jeruzalem.
Asher Cohen reikt de prijs uit, samen met oud-PvdAparlementariër Harry van den Bergh. Minister Timmermans zal spreken over de Nederlandse betrekkingen met Israel, en prof. Avinery, hoogleraar Internationale Betrekkingen, geeft zijn visie op recente ontwikkelingen in het Midden-Oosten.

De Scopus Award is een hoge Israëlische onderscheiding van de Internationale Vrienden van de Hebreeuwse Universiteit, voor mensen die van groot belang zijn geweest voor de Staat Israël of het Joodse volk. Hij is al eerder uitgereikt aan Nederlanders, onder meer aan oud-minister van Financiën Gerrit Zalm, secretaris-generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer, ondernemer Benoit Wesly en de organisatie Christenen voor Israel en haar onlangs overleden oprichter Karel van Oordt. Internationaal ontvingen onder meer president G.R. Ford, Frank Sinatra, Roman Polanski, Elie Wiesel en Eric de Rothschild deze Award.

Foto: Naftaniel tijdens de CiJo-demonstratie tegen de Turkse premier Erdogan, 21 maart 2013. Foto Roel Wijnants