Soedanese vluchtelingen naar Egypte teruggestuurd

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 19 aug 2007 CIDI EGYPTE VLUCHTELINGEN VN

Zondag heeft Israel een aantal vluchtelingen, waarvan het merendeel Soedanees, teruggestuurd naar Egypte. De vluchtelingen werden afgelopen vrijdagavond gearresteerd toen ze de Israelisch-Egyptische grens overstaken en werden zondag met bussen teruggebracht naar Egypte. Israel heeft tot nu toe 400 vluchtelingen uit het Soedanese Darfoer opgenomen, die in het land mogen blijven.

Israël schat dat de afgelopen jaren 2.800 vluchtelingen, onder wie 1.160 Sudanezen, via de Sinaï zijn grens zijn overgekomen. De afgelopen twee maanden is het aantal vluchtelingen sterk gestegen, kennelijk doordat het nieuws de ronde heeft gedaan dat er in Israël werk te krijgen is. In juni kwamen er volgens het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties zo’n vijftig vluchtelingen per dag in Israël aan.

Het oversteken van de grens gaat niet zonder incidenten. Op 1 augustus werden nog drie Soedanezen door Egyptische soldaten doodgeschoten en 1 doodgeschopt toen ze de Egyptisch-Israelische grens probeerden over te steken. Eind juli werd een Soedanese vrouw doodgeschoten toen ze probeerde Israel te bereiken.

Egypte is met Israel overeengekomen een groot deel van de vluchtelingen terug te nemen. Het is echter onduidelijk wat het lot zal zijn van degenen die naar Egypte woorden teruggestuurd.