Sunday Times ontslaat columnist om antisemitische uitlating

Na felle kritiek heeft het Britse Sunday Times een columnist ontslagen vanwege antisemitische en vrouwonvriendelijke uitingen. In de Ierse editie van de krant had Kevin Myers afgelopen zondag een column over de zogenaamde gender pay gap geschreven. In zijn column getiteld, “Sorry ladies, equal pay has to be earned“, haalt de schrijver twee BBC presentatrices aan en verbindt hun hoge salaris aan hun joodse komaf:

I note that two of the best-paid women presenters in the BBC – Claudia Winkleman and Vanessa Feltz, with whose, no doubt, sterling work I am tragically unacquainted – are Jewish. Good for them. Jews are not generally noted for their insistence on selling their talent for the lowest possible price, which is the most useful measure there is of inveterate, lost-with-all-hands stupidity. I wonder, who are their agents? If they’re the same ones that negotiated the pay for the women on the lower scales, then maybe the latter have found their true value in the marketplace.

“Onverdund antisemitisme en misogynie”, aldus redacteur van de Financial Times Lionel Barber. De statements door Myers leidden tot veel oproer. J.K. Rowling, bekend van de Harry Potter boeken, noemt de column op Twitter “een stuk vuil”. Voorzitter van de joodse afdeling van de Labour-partij Luciana Berger vindt het stuk “verschrikkelijk” en is van mening dat de Sunday Times het nooit had mogen plaatsen. 

Dit is overigens niet de eerste keer dat Myers antisemitische uitlatingen doet. Eerder schreef hij in de Irish Independent dat de Holocaust niet plaatsgevonden zou hebben en dat er geen zes miljoen joden tijdens de Tweede Wereldoorlog omgekomen zouden zijn. Desondanks had de Sunday Times er toen blijkbaar nog geen problemen mee om de holocaustontkenner in dienst te hebben.

Dezelfde dag nog als dat het werd gepubliceerd, werd het stuk door de Sunday Times van het internet afgehaald. Redacteur Martin Ivens liet weten dat de column “onacceptabel” is en dat het nooit gepubliceerd had mogen worden. Kevin Myers is volgens de redacteur ontslagen en in de eerstvolgende editie van de krant zal er formeel excuses gemaakt worden voor de fout.

De redacteur van de Ierse editie van de Sunday TImes, Frank Fitzgibbon, heeft de verantwoordelijkheid genomen voor de foute publicatie. “De krant verafschuwt antisemitisme en het is nooit de bedoeling geweest om de joodse gemeenschap te kwetsen”, aldus Fitzgibbon.

Het Britse Campaign Against Antisemitism liet weten een klacht te gaan indienen bij de Independent Press Standards Organisation. Met het ontslag van Myers is voor het CAA de kous er nog niet mee af. De antisemitismewaakhond eist een onderzoek naar hoe het kon gebeuren dat het stuk gepubliceerd is. Het CAA houdt niet alleen Kevin Myers, maar ook de redactie verantwoordelijk.

Zowel het CAA als het Community Security Trust geven in hun monitors aan een toename in antisemitisme waar te nemen. In een recent verschenen rapport stelt het CST in het eerste half jaar van 2017 een stijging van 30% aan antisemitische incidenten te hebben gemeten.

 

Bronnen: The Sunday Times, The Guardian, The Jewish Chronicle.