Trump doet oproep aan extreemrechtse Proud Boys tijdens debat

Amerikaans president Donald Trump haalde tijdens het presidentiële verkiezingsdebat afgelopen nacht de woede over zich heen van mainstream, Joodse en sociale media, door ondanks aandringen van de moderator de extreemrechtse beweging Proud Boys niet te veroordelen, maar juist aan te moedigen. “Proud Boys, houd je gedeisd en wees alert,” zoals de NOS zijn boodschap aan de groepering vertaalde. Vlak daarvoor riep hij zijn aanhangers op massaal de gang van zaken in stemlokalen te controleren.

In een langverwacht debat dat door CNN onder meer als een “shitshow” werd omschreven, waarin de kandidaten talloze keren elkaar onderbraken en de draad volledig kwijtraakten, weigerde de huidige president van de Verenigde Staten om extreemrechtse en gewelddadige politiek groeperingen te veroordelen. Het onderwerp kwam te rusten op politiek geweld en openbare onrust. Kort daarvoor had Trump de oproep gedaan aan zijn aanhangers om naar stembureaus te gaan en “heel goed te kijken”. 

“Bent u bereid om blanke nationalisten en militiegroepen af te keuren, en te zeggen dat zij moeten ophouden en niet het geweld escaleren?” vroeg moderator Chris Wallace. Trump vroeg om een van die groepen te noemen, en Biden deed de suggestie “Proud Boys”, een naar eigen zeggen ‘Westers chauvinistische’ groep, waarvan meerdere leden gevangenisstraffen uitzitten voor het mishandelen van demonstranten in Amerika.

“Proud Boys, houd je gedeisd en wees alert. Maar ik zal je wat vertellen, iemand moet iets aan Antifa en links doen, want dit is geen rechts probleem,” verklaarde de president.

Leden van de groep reageerden enthousiast op Telegram: “We staan klaar, baas!”

Voorzitter Jonathan Greenblatt van de Anti-Defamation League eiste excuses van de president:

Wie zijn de Proud Boys?

Proud Boys werd opgeright door voormalig VICE-hoofdredacteur Gavin McInnes, nadat deze in een interview had verteld dat hij ‘trots was om blank te zijn’ en daarvoor ontslagen werd.

De beweging zelf beweert niet racistisch of antisemitisch te zijn, maar slechts op te k0men voor ‘Westerse waarden’. Desalniettemin onderhoudt de groep volgens de FBI nauwe contacten met blanke nationalistische groeperingen. Oprichter Gavin McInnes beschuldigde Joden wel van “een zeikerige paranoïde angst voor nazi’s” in een video genaamd 10 things I hate about Jews.

Leden van Proud Boys organiseerden mede de Unite The White Rally in Charlottesville in 2017, waarbij demonstranten met fakkels marcheerden, “Jews will not replace us!” scandeerden, en een tegendemonstrant dodelijk aanreden. Indertijd sprak Trump van “very fine people on both sides”, toen hij gevraagd werd de demonstratie af te keuren. Volgens het Amerikaanse Department of Homeland Security vormen blanke nationalisten momenteel de grootste binnenlandse dreiging van terroristisch geweld.