Tunesische Jood wil in nieuwe regering

Jacob Lellouche hoopt als enige niet-moslim deel uit te gaan maken van de nieuwe Tunesische regering.

Hij staat als tweede man op de lijst van de Verenigde Volks en Republikeinse Partij geregistreerd.

Als enige niet-moslim die zich verkiesbaar heeft gesteld, wil hij de stem worden van alle minderheden in Tunesië. Zondag 23 oktober waren de eerste vrije, democratische verkiezingen in Tunesië, door de revolutie eerder dit jaar, waarbij de dictator Zine El Abidine Ben Ali werd afgezet.

Aan het begin van de revolutie werd er gevreesd voor de veiligheid van de Joodse gemeenschap in Tunesië, die circa 1.500 mensen telt. In 1948, toen de staat Israel werd uitgeroepen, werd het grootste deel van de 100.000 mensen tellende Joodse gemeente van Tunesië het land uitgezet. In april 2002 werd er een aanslag gepleegd bij de synagoge in Djerba, waarbij 21 mensen om het leven kwamen. Volgens Lellouche is de huidige situatie echter niet gevaarlijk. Op twee incidenten na, is er niets ondernomen tegen de Joodse bevolking en Lellouche zegt zich nooit onveilig te hebben gevoeld.

Lellouche: “Feestelijkheden rond Lag Ba’omer werden afgelast in Djerba door de rabbijn van Tunis, Haim Bitan, en met instemming van de Tunesische regering, maar dat was omdat er veiligheidsproblemen in heel Tunesië waren aan het begin van de revolutie. De Joodse autoriteiten wilden geen feest organiseren terwijl mensen overal in het land en in buurland Libië aan het sterven waren. Dat zou net zijn alsof de moeder van de buurman sterft en jij een bar mitzva viert.”

Ook zegt Lellouche dat het oude regime van Ben Ali Joden gebruikte om een rooskleurig beeld van Tunesië aan de buitenwereld te laten zien, maar dat de Tunesische Joden dit helemaal niet nodig hebben. “Wij zijn volledig veilig en zijn allemaal Tunesiërs.” Lelouche is eigenaar van het enige koshere restaurant in Tunis.

Hoewel de verwachting is dat de Islamistische partij Ennahda de verkiezingen ruimschoots zal winnen, zullen zij wel een coalitie moeten vormen. Drie uur voordat de stembureaus sloten, was de opkomst al 70 procent.

Update 26 oktober: Het ziet er naar uit dat Lellouche geen zetel heeft gekregen in de nieuwe regering, maar hij verwacht dat er nog andere kansen voor hem zullen komen, zoals gemeenteraadsverkiezingen.