Turkije knijpt ogen toe voor Hamas dat aanslagen vanuit Istanboel plant

IN MIDDEN-OOSTEN / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 18 dec 2019 HAMAS TURKIJE

Turkije staat leden van terreurbeweging Hamas toe om vanuit Istanboel aanslagen op Israël te plannen. Dat stelt de Britse krant The Telegraph, die zegt zich te baseren op Israëlische inlichtingenbronnen.

Uit ondervragingen van terreurverdachten blijkt dat Hamas aanslagen in Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever plant en coördineert vanuit Istanboel. De Turkse autoriteiten knijpen hun ogen hierbij toe, aldus The Telegraph. Zo zou de Palestijnse terreurbeweging voornemens zijn geweest om verschillende Israëlische hoge functionarissen te vermoorden, waaronder Knessetleden, de burgemeester van Jeruzalem en de hoge commissaris van de nationale politie.

The Telegraph wijst Adham Muselmani uit Oost-Jeruzalem aan als een van de rekruten van Hamas. Hij werd gearresteerd door de Israëlische veiligheidsdienst Shin Bet toen hij probeerde aan een vuurwapen te komen. Hieraan vooraf had hij een ontmoeting gehad met een handler in Istanboel. De handler in kwestie is Zacharia Najib – een Hamas-lid die in 2011 door Israël is vrijgelaten als onderdeel van de gevangenenruil om de gevangen militair Gilad Shalit vrij te krijgen. 

In het verslag van The Telegraph wordt nog een andere handler genoemd: Hisham Hijaz. Volgens de Britse krant bood dit lid van Hamas twintigduizend dollar aan de familie van wie dan ook bereid was een zelfmoordaanslag in Israël te plegen.

Israël hekelt al langere tijd de banden tussen Hamas en het Turkije van AKP-leider Recep Erdoğan. De Turkse president heeft regelmatig zijn steun uitgesproken voor Hamas. Afgelopen week had hij nog een ontmoeting met de politiek leider van Hamas, Ismail Haniyeh.

Vanwege de humanitaire en economische situatie in Gaza, zijn meerdere Palestijnen vanuit de kustenclave geïmmigreerd naar Turkije. Hieronder bevinden zich minstens 11 leden van Hamas, zo stelt The Telegraph op basis van lijsten van Egyptische en Israëlische inlichtingendiensten.

Hamas zou in Turkije amper belemmerd worden in haar activiteiten. Volgens The Telegraph zijn de banden tussen Hamas en Turkije dermate hecht, dat er zelfs sprake zou zijn van uitwisselingen tussen de terreurbeweging en de Turkse inlichtingendienst MIT. MIT zou dagelijks contact onderhouden met Hamas-functionaris Jihad Ya’amor.