Turkse krant publiceert lezersbrief met claim dat “Joden honden trainen om moslims aan te vallen”

De Turkse krant Yeni Akit heeft gisteren een lezersbrief gepubliceerd waarin geclaimd wordt dat straathonden in Istanboel door Joden worden getraind om moslims aan te vallen. De schrijver licht zijn verdenking toe aan de hand van een uit de middeleeuwen stammende antisemitische mythe. Het islamistische medium bouwt hiermee voort op zijn reputatie als platform van haatdragende uitingen.

Istanboel kampt met overlast van straathonden – volgens sommige schattingen meer dan 100.000. In een lezersbrief wordt geclaimd dat ze in een noordelijk stadsdeel de afgelopen tijd al meer dan 100 mensen hebben gebeten. Dit zou onderdeel van een door Sefardische Joden opgezet plan zijn om moslims aan te vallen. Het onbegrijpelijke gedrag zou bovendien teruggrijpen op het vermeende gebruik van Joden in het Spanje van de vijftiende eeuw (waar de meeste Turkse Joden hun wortels hebben), waarbij christelijke kinderen vermoord zouden worden om hun bloed te kunnen gebruiken.

Dat laatste is duidelijk een moderne variant van het bloedsprookje, een uit de middeleeuwen stammende mythe. Volgens die mythe gebruiken Joden het bloed van christelijke kinderen voor religieuze rituelen. Het idee is op geen enkel feit of religieus voorschrift gebaseerd, maar heeft door de eeuwen heen desondanks zijn weg gebaand naar vijandbeelden in de christelijke en later islamitische wereld.  

Verspreiding antisemitisch stereotype

Yeni Akit heeft een reputatie op het gebied van haatspraak. Zo heeft het de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb een “rotzak” genoemd, en schrijft het regelmatig over homoseksuelen als “viezeriken”. Volgens de Hrant Dink Foundation, dat haatspraak in Turkse media bijhoudt, zijn echter zo’n beetje alle minderheden in en rond Turkije regelmatig doelwit van haatspraak in dit medium. Volgens gegevens van de stichting prijkt de krant met 125 bekende gevallen van haatspraak tussen januari en april 2018 bovenaan de lijst van Turkse media op dit terrein.

Zelfs ondanks deze reputatie is het bericht verrassend te noemen. Dat dergelijk sterk vijandige, op geen enkel feit gebaseerde stereotypes van Joden na vele eeuwen nog steeds worden gereproduceerd, blijft zo een bedroevend kenmerk van het antisemitisme.  

Dat dergelijke artikelen in Yeni Akit bepaald niet het denkbeeld van de gemiddelde Turkse mediaconsument weerspiegelt, wordt duidelijk in het commentaarveld onder het stuk. Onder meer “Schaamteloos dat dit artikel gepubliceerd is” en “Dit is ronduit racisme” is hier te lezen. In een ander commentaar wordt opgeroepen de schrijver voor haatzaaierij te vervolgen. Ook is het stuk op Twitter veroordeeld door het parlementslid Mustafa Yeneroğlu (AKP). “Dit is de taal van de nazi’s” en “Als mensen zich afvragen hoe racisme wordt verspreid en hoe haat wordt aangewakkerd, laat hen dan dit nieuwsbericht lezen” schrijft hij in een bericht. 

Yeneroğlu, die een deel van zijn jeugd in Duitsland heeft doorgebracht, is een veel geziene gast in Duitse media. Hoewel hij regelmatig haatspraak veroordeelt, wordt hij hier als omstreden gezien vanwege zijn politieke carrière. Zo is hij voorzitter van de mensenrechtencommissie van het Turkse parlement en ontmoette hij Belgische Dyab Abou Jahjah, die onder meer berucht is om zijn antisemitische uitspraken.  

Met een oplage van zo’n 57.000 per dag staat de Yeni Akit op de vijftiende plaats van meest gelezen kranten in Turkije. De krant is doorgaans pro-Erdogan en onderhoudt volgens velen banden met zijn regeringspartij AKP. De reikwijdte van de krant in Nederland is onbekend.