Tweede Kamer: geen subsidie voor BDS

Kees_van_der_StaaijDe regering moet subsidies stoppen aan organisaties die een Israelboycot propageren. Dit besloot de Tweede Kamer vanmiddag door de motie aan te nemen van de leden Van der Staaij (SGP), Ten Broeke (VVD) en Voordewind (CU).
Het was even spannend in de Kamer, want de stemming over deze motie werd dinsdag uitgesteld. Vooral CDA-stemmers maakten zich zorgen om het stemgedrag van hun partij bij andere moties dinsdag. In dit geval niet terecht dus.
De directe of indirecte financiering van organisaties die op basis van hun doelstellingen of door hun activiteiten een boycot van of sancties tegen Israel bevorderen, gaat rechtstreeks in tegen het beleid van het kabinet, dat heeft verklaard tegen een boycot van of sancties tegen Israel te zijn.
Toch werden zulke organisaties gefinancierd met Nederlands belastinggeld, bijvoorbeeld via de Nederlandse bijdrage aan het Human Rights and International Humanitarian Law Secretariat. Behalve Nederland, financieren ook Denemarken, Zweden en Zwitserland via dit ‘Secretariat’ clubs die een voortrekkersrol spelen in het aanzetten tot boycots.
Of Koenders de motie ook gaat uitvoeren, blijft afwachten.
Bekijk hieronder de motie.
 
Foto: Kees van der Staaij, by Apdency (Own work) [CC0], via Wikimedia Commons
gewijzigdemotie