Tweede Kamer overwegend negatief over vredesplan Trump

Nadat president Trump zijn langverwachte vredesplan voor Israël en de Palestijnen heeft gepresenteerd, hebben verschillende Nederlandse politici negatief op het “eenzijdige” voorstel gereageerd.

Dinsdag presenteerde de Amerikaanse president Donald Trump eindelijk zijn vredesplan voor Israël en de Palestijnen. Verschillende landen verwelkomen het vredesinitiatief: verschillende Arabische en Europese landen geven aan de poging de impasse te doorbreken te waarderen. In een statement laat EU-Hoge Vertegenwoordiger Josep Borell weten het plan te gaan bestuderen. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dit bericht van Borell gedeeld op Twitter.

In de Tweede Kamer kan het vredesinitiatief van Trump op minder enthousiasme rekenen. Buitenlandwoordvoerders van verschillende fracties noemen het voorstel van de Amerikaanse president “eenzijdig”.

De VVD stelt bij monde van Sven Koopmans dat het hier niet om een vredesplan, maar om een “Trumpiaans maximalistisch openingsbod” gaat. De VVD-buitenlandwoordvoerder zegt uit ervaring te spreken dat er alleen kans op vrede is “als iedereen rekening wil houden met de fundamentele belangen van de ander”. Koopmans concludeert dat de partijen nog een lange weg te gaan hebben.

D66 vindt het plan ongebalanceerd. Volgens Sjoerd Sjoerdsma is het voorstel van Trump dermate in het voordeel van Israël, dat het uiteindelijk in het nadeel van Israël zal werken. Als alternatief noemt Sjoerdsma “een “campaign of maximum pressure” op zowel Israël als Palestina”.

De PvdA noemt het vredesinitiatief van Trump “eenzijdig, illegaal en provocerend.” In een statement samen met Europarlementariër Kati Piri noemt Tweede Kamerlid Lilianne Ploumen het plan van Trump een “recept voor meer verdeeldheid”. De twee PvdA’ers roepen op tot een stappenplan naar vrede waarbij Israëli’s en Palestijnen in hun eigen staat vreedzaam naast en met elkaar kunnen leven.”

Voor de SP betekent het plan van Trump een “definitief einde van de tweestatenoplossing”. Volgens Sadet Karabulut verhoudt het Amerikaanse initiatief zich “op geen enkele wijze tot het internationaal recht, laat staan dat het vrede zou brengen”. De SP-buitenlandwoordvoerder roept het Kabinet op Palestina als staat te erkennen.

De ChristenUnie en de SGP zijn positiever gestemd over het vredesplan. Zowel Joël Voordewind als Kees van der Staaij vinden dat het initiatief een kans verdient. Voordewind stelt dat alleen via onderhandelingen men tot een duurzame vrede kan komen. Van der Staaij noemt het “onverstandig om deur gelijk dicht te gooien”.