Universiteit Leiden stelt onderzoek naar antisemitisme in

De Universiteit Leiden heeft besloten om een onderzoek in te stellen naar de gegrondheid van beschuldigingen van antisemitisme binnen de afdeling Encyclopedie van het Rechtswetenschap van de Faculteit van Rechtsgeleerdheid, die geleid wordt door hoogleraar Paul Cliteur.

Hoogleraar en oud-senator Paul Cliteur (bron: ANP)

Mede doordat de beschuldigingen veel heisa binnen en buiten de universiteit hebben veroorzaakt, neemt het College van Bestuur deze aantijgingen serieus en stelt zij een onderzoek in. Dit zal uitgevoerd worden door een extern onderzoeksbureau en zo snel mogelijk van start zijn. Indien de beschuldigingen gegrond zijn, dan ziet het College een vervolgonderzoek als een mogelijkheid.

Rector-magnificus Carel Stolker was geschokt door de berichten van mogelijk antisemitisme bij Forum voor Democratie, waar Cliteur senator voor was. Stolker riep Cliteur op om helder en duidelijk afstand te nemen van racisme en antisemitisme.

Cliteur begeleidde Baudet enkele jaren terug bij zijn promotie, en zei vorige week achter hem te staan tijdens de strijd binnen FvD. Cliteur benadrukte later dat hij daarmee bedoelde dat hij de ideologische partijlijn onderschreef, en niet wat er in de verschillende appgroepen of wat in private situaties is geschreven dan wel gezegd. Op LinkedIn laat Cliteur weten dat hij de resultaten van het onderzoek ‘met heel veel vertrouwen’ tegemoetziet.

Het onderzoek kwam er mede nadat meerdere hoogleraren van de rechtenfaculteit enkele dagen na de Cleveringa-rede een open brief schreven waarin zij ageren tegen het normaliseren van antisemitisme, racisme en discriminatie. Ook stellen zij dat dit soort denkbeelden normaal en acceptabel waren binnen sommige kringen in de faculteit.

Er kwam ook kritiek op de beslissing van de Universiteit Leiden. Zo noemde Raisa Blommesteijn het een heksenjacht, ook oud-FVD-Kamerlid Theo Hiddema en historici Zihni Özdil en Geerten Waling uitten zich kritisch over de plannen van de Universiteit Leiden. Andere alumni van de afdeling, waaronder Eva Vlaardingerbroek en Afshin Ellian hebben nog geen reactie gegeven. Andere academici, zoals Nadia Bouras en Lieke Smits, waren juist te spreken over het ingestelde onderzoek.