Update: de terreuraanslag in Halamish tijdens sjabbat

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInDigg thisShare on RedditEmail this to someonePrint this pageDeel dit

Op vrijdagavond werd de viering van de geboorte van een kleinzoon in de Salomon familie op gruwelijke wijze onderbroken. Een Palestijn drong hun huis in de nederzetting Halamish binnen en stak drie gezinsleden dood

Na sjabbat zijn de namen van de slachtoffers bekend gemaakt. Het gaat om de 70-jarige Yosef Salomon en twee van zijn kinderen, de 46-jarige Chaya Salomon en de 36 jaar oude Elad Salomon. De vrouw van Yosef, de 68-jarige Tova, raakte gewond en moest in het ziekenhuis aan haar verwondingen geholpen worden.

De slachtoffers zijn op zondag begraven. Duizenden mensen kwamen op de uitvaart af. De gewonde Tova mocht tijdelijk het ziekenhuis uit om de begrafenis van haar man en twee kinderen bij te wonen. Bij de plechtigheid memoreerde Michal haar overleden man Elad als een held. Terwijl zij de kinderen verstopte, probeerde hij de terrorist tegen te houden, aldus de weduwe.

Op de bewuste vrijdagavond was de familie Salomon in het huis van de grootouders de geboorte van een kleinzoon aan het vieren. In totaal waren er tien gezinsleden aanwezig toen het feest abrupt in een nachtmerrie veranderde.

De dader, de 19-jarige Omar al Abed, werd neergeschoten door een buurman van de Salomons. De buurman was een soldaat die op dat moment vrij van dienst was. Hij kwam op geschreeuw af dat hij uit het huis hoorde. Toen hij door een raam keek zag hij het bloedige tafereel en schoot hij de terrorist neer. Voor de inmiddels gewonde al Abed was er echter blijkbaar nog niet genoeg bloed verspild. Toen paramedici hem probeerden te helpen, zou hij volgens getuigen geprobeerd hebben hen ook nog aan te vallen, maar zonder succes. Al Abed is voor zijn verwondingen in een Israelisch ziekenhuis behandeld en daarna overgedragen aan de autoriteiten.

Uit onderzoek door het leger blijkt dat de Palestijnse terrorist bij het infiltreren van Halamish een alarm had geactiveerd. Vrijwillige beveiligers van de nederzetting waren op de sensormelding afgekomen, maar konden bij het hek geen aanwijzingen voor een inval vinden. Daarom kwamen ze tot de verkeerde conclusie dat een dier het alarm had veroorzaakt, en maakten de vrijwilligers geen melding van het noodsignaal bij de IDF.

Tijdens het onderzoek zijn lege waterflessen gevonden. Er wordt vermoed dat al Abed vlak voor zijn aanval een islamitisch reinigingsritueel heeft uitgevoerd, in de veronderstelling dat hij zou sterven. Ook droeg hij een witte top, mogelijk om minder verdacht over te komen. Het is voor joodse mannen gebruikelijk om een wit overhemd of t-shirt te dragen tijdens de sjabbat.

Volgens de vader van de terrorist is niet zijn zoon, maar de bezetting verantwoordelijk voor de aanval. De moeder heeft gezegd trots te zijn op haar zoon en dat ze hoopt dat “Allah hem zal redden”.

Een aantal Israelische politici vinden dat al Abed voor zijn misdaad de doodstraf verdient. In de joodse staat is sinds de berechting en executie van nazicrimineel Adolf Eichmann in 1962, de doodstraf niet meer toegepast. De minister van Onderwijs Naftali Bennett zegt dat de wet die de doodstraf mogelijk maakt, bij de militaire rechtbanken nog steeds bestaat. Hij roept de militaire rechters dan ook de terrorist tot die straf te veroordelen. De minister van Justitie Ayelet Shaked en de minister van Transport en Inlichtingen Israel Katz delen deze mening met Bennett.

Bij Knessetlid Oded Forrer ligt de aanslag in Itamar in 2011 nog vers in het geheugen. Toen werden vijf leden van de familie Fogel, waaronder een drie maanden oude baby, door twee Palestijnen in hun huis vermoord. Forrer vindt het onverteerbaar dat de daders nu onder goede condities in een Israelische gevangenis verblijven. In kader van deze vergelijking, vindt de Yisrael Beytenu-politicus het beter als al Abed tot de doodstraf veroordeeld wordt.

Premier Netanyahu heeft, ook in verband met de huidige spanningen rondom de Tempelberg, zijn ministers opgeroepen zich verantwoordelijk te gedragen. Ook lieten een aantal politici in de oppositie zich van zich horen tegen het doodstrafvoorstel. Zo vindt Knessetlid Shelly Yacimovich dat al Abed niet geëxecuteerd moet worden, omdat hij tijdens zijn aanval juist wilde sterven. De Zionistische Unie-politica vindt dat de ministers zich beter bezig kunnen houden met maatregelen om kansen op toekomstige aanslagen te verkleinen.