Venezolaanse joden ontvluchten armoede en maken Aliyah

Sinds juni zijn meer dan honderd joden uit Venezuela naar Israel gevlucht. De chaos en armoede dwingt ze om Aliyah te maken. Er wordt verwacht dat nog meer joden het regime van Maduro zullen ontvluchten.

Er wordt geschat dat de joodse gemeenschap in Venezuela ongeveer vijf- tot negenduizend leden kent. In het land heersen momenteel grote voedseltekorten en volgens het VN-ontwikkelingsprogramma leeft meer dan de helft van de Venezolaanse bevolking onder de armoedegrens.

De leider van het International Fellowship of Christians and Jews, rabbijn Yechiel Eckstein, onderschrijft dit. Wanneer hij en zijn organisatie immigranten uit Venezuela op Ben-Gurion Airport opvangen, is eten het eerste waar de vluchtelingen om vragen. De rabbijn noemt de situatie “hartverscheurend”.

Er gaan verhalen rond over hoe uitzichtloos de situatie in Venezuela is. Er is een tekort aan voedsel en medicijnen, en mensen worden regelmatig vastgehouden in ruil voor losgeld. Verschillende Aliyah-makers vertellen dan ook dat in Venezuela blijven te gevaarlijk is. 

Uit Venezuela emigreren is ingewikkeld. Een migrant moet eerst naar een buurland reizen, om daar vervolgens een verlatingsvisum aan te vragen. Veel vluchtelingen zijn dan ook naar buurlanden verhuisd, maar sommige joden kiezen voor Israel. Organisaties zoals IFCJ helpen joden uit Venezuela om Aliyah te maken en in Israel een nieuw bestaan op te bouwen.

 

Bronnen: The Jewish Chronicle, The Jerusalem Post