Verdachte van dodelijke aanslag in ziekenhuis na ondervraging

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 2 okt 2019 PFLP

Een Palestijn die ervan verdacht wordt leider te zijn van een PFLP-terreurcel die achter de aanslag zit waarbij de 17-jarige Rina Shenrav is omgekomen, is afgelopen weekeinde in kritieke toestand in het ziekenhuis opgenomen na een ondervraging door de Israëlische veiligheidsdienst Shin Bet. Volgens zijn advocaten is hij gemarteld.

In augustus vond een dodelijke bomaanslag bij de Ein Dubin-bron nabij de nederzetting Dolev plaats. De 46-jarige rabbijn Eitan Shenrav en zijn 19-jarige zoon Dvir raakten gewond toen een explosief afging. De 17-jarige Rina is bij de terreuraanval omgekomen.

Afgelopen weekeinde maakte de Israëlische veiligheidsdienst Shin Bet bekend een aantal verdachten in verband met de aanslag te hebben gearresteerd. De bekendmaking viel samen met het nieuws dat Samer Arbid in kritieke toestand in het ziekenhuis was opgenomen na een ondervraging door de Shin Bet. Afgelopen maand was hij al ingerekend maar vrijgelaten vanwege gebrek aan bewijs, afgelopen woensdag werd hij echter opnieuw gearresteerd.

Arbid wordt ervan verdacht de leider te zijn van de terreurcel die achter de dodelijke aanslag bij de Ein Dubin-bron zit. Volgens de Israëlische autoriteiten heeft de Palestijn een lange geschiedenis bij het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP). De Shin Bet zegt naast de verdachte leider nog drie anderen te hebben gearresteerd die ervan verdacht worden onderdeel te zijn van de PFLP-terreurcel en deel hebben genomen aan de planning en de uitvoering van de aanslag.

Opname in het ziekenhuis
De Shin Bet zou toestemming hebben gehad om “uitzonderlijke maatregelen” in te zetten bij de ondervraging van Arbid. Dit kan onder meer slaan, het dwingen tot oncomfortabele posities, het onthouden van slaap, ketenen en de ondervraagde blootstellen aan extreme temperaturen inhouden. Uitzonderlijke maatregelen worden doorgaans ingezet bij ‘tikkende tijdbommen’, gevallen waar vrees is dat sprake is van een naderende aanslag die voorkomen zou kunnen worden door tijdig informatie van de ondervraagde te verkrijgen. Volgens de Shin Bet had de terreurcel die de bomaanslag bij de Ein Dubin-bron had gepleegd meer aanvallen in de planning.

Zaterdag werd Arbid in kritieke toestand in het ziekenhuis in Jeruzalem opgenomen na een ondervraging door de Shin Bet. Volgens zijn advocaten was hij gezond toen hij werd gearresteerd. Ze spreken van “zware marteling”, waarbij hij verschillende botbreuken heeft opgelopen en een probleem aan zij hart heeft gekregen. De advocaten roepen op tot een internationaal onderzoek door de VN en het Rode Kruis.

De Shin Bet bevestigt alleen dat Arbid in het ziekenhuis is opgenomen. Tijdens de ondervraging, aldus de Israëlische veiligheidsdienst, zou hij hebben aangegeven zich niet goed te voelen. “In lijn met protocol is hij voor medische controle en behandeling naar het ziekenhuis gebracht”, aldus de Shin Bet. Het Israëlische ministerie van Justitie is een onderzoek gestart.

Het ministerie van Volksgezondheid van de Palestijnse Autoriteit zegt de toestand van Arbid te willen onderzoeken. In een oproep aan het Internationale Comité van het Rode Kruis zegt het Palestijnse ministerie een medisch team de 44-jarige Palestijn te willen laten bezoeken. De PA spreekt net als de advocaten van “zware marteling” en stelt dat Israël in strijd met de Conventies van Genève heeft gehandeld.

De NGO Association for Civil Rights in Israel (ACRI) heeft zich uitgesproken tegen de behandeling van Arbid door de Israëlische Autoriteiten. “Wetshandhavingsinstanties mogen gevangenen niet martelen, ongeacht hun verdenkingen. Wrede en onmenselijke onderzoeksmiddelen zijn categorisch verboden.”

“Poorten van de hel”
Hamas-leider Ismail Haniyeh waarschuwt dat Israël verantwoordelijk is voor het leven van Arbid. “De zionistische bezetting zal de prijs betalen voor haar misdaden tegen de gevangenen”, aldus de politiek leider van de terreurbeweging.

De gewapende tak van de PFLP zegt Israël “verantwoordelijk te houden voor de levens van de Palestijnse gevangene Samer Arbid en zijn kameraden”. De marxistisch-leninistische terreurbeweging zegt dat “de bezetter de poorten van de hel zal openen” als de levens van Arbid en zijn medegevangenen in gevaar komen. In het statement roept de PFLP tevens het Palestijns publiek op om meer geweld in te zetten ter ondersteuning van de gevangenen.