Vergelijkingen met Holocaust populair op sociale media

Ondanks grote maatschappelijke afkeuring gaan tegenstanders van het coronabeleid van de regering door met het maken van vergelijkingen met de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust. Eerdere oproepen om dit niet meer te doen lijkt bij een deel van deze groep niet aan te slaan. CIDI betreurt wederom het misbruiken van de geschiedenis en het schofferen van de herinnering van de Holocaust.

(Gepost op Telegram in de groep ‘Dutch Digger News’ op 13 september 2021, om 8:31)

Al een langere tijd maken demonstranten tegen de coronamaatregelen misbruik van de herinnering van de Holocaust, zowel in beeld als taal. Zo was er in juli een demonstratie van ‘Police for Freedom’ in Rotterdam, waarbij enkele demonstraten, getooid in gestreepte pyjama’s en jodensterren, rondliepen met teksten als ‘ Wie wordt de nieuwe Anne Frank?‘ en ‘ongevaccineerden verstoppen we in het Achterhuis‘. 

Begin september waren er op de Dam in Amsterdam ook meerdere demonstranten die Jodensterren droegen en zichzelf vergeleken met de Joodse slachtoffers van de Holocaust. Burgermeester Femke Halsema sprak naderhand haar afschuw uit en riep de organisatie op om afstand te nemen van de personen die zulke vergelijkingen maken. 

‘Joden verantwoordelijk voor corona’

Met name op Telegram zijn er in verschillende anti-vaccinatie en anti-regeringsbeleidgroepen enkele mensen actief die een antisemitisch narratief over Joden pushen. Zo kregen Joden al aan het begin van de pandemie de schuld van het maken van het virus of het verspreiden ervan. Maar ook meer ‘mainstream antisemitisme’ zoals Holocaustontkenning weet zich binnen deze groepen een plekje te verwerven.

De groei van ‘mainstream antisemitisme’ binnen deze groepen is zorgelijk. Berichten uit neonazistische en rechtsextremistische groepen worden doorgestuurd naar anti-regeringsbeleidgroepen en bereiken op die manier dus meer publiek. Dit zorgt voor een bizarre paradox waarbij mensen zichzelf enerzijds vergelijken met Joden uit de Tweede Wereldoorlog en anderzijds Joden de schuld geven van het coronavirus.

Op social media gaan de vergelijkingen gewoon door

In het openbaar de vergelijking maken tussen het coronabeleid en de Holocaust veroorzaakt een storm van afschuw en afkeuring, maar op sociale media kan het openlijk en reageren er ook nog mensen instemmend. Een simpele zoekopdracht naar #Jodenster op Twitter opent een portaal naar een wereld waarin tegenstanders van het coronabeleid maar al te graag de Tweede Wereldoorlog aangrijpen als argument. In enkele Telegramgroepen, waaronder ‘Vaccinatiewaarheid’ en ‘Dutch Digger News’ worden afbeeldingen waarin Jodensterren en QR-codes vergeleken worden tevens regelmatig gedeeld.

Het gebruik van de hashtag #jodenster kende rond 5 september een explosie, mede rondom de demonstratie op de Dam en de vele felle reacties daarop. Maar ook daarna bleven meerdere accounts uit de zogeheten “wappie”-bubbel de hashtag gretig gebruiken. Hoewel niet alle tweets een groot bereik hebben, weten enkele toch honderden gebruikers te bereiken.

Deze hashtags zijn populair bij gebruikers die onder andere de hashtags #jodenster en #ongevaccineerd gebruiken. Hoe groter de hashtag, hoe vaker die is gebruikt. (Bron: Talkwalker)

Nu is uitgelekt dat de Nederlandse regering van plan is om de coronapas in te voeren, vergelijkbaar met het Franse beleid, werd al snel de relatie gelegd met de ‘Voor Joden verboden‘-bordjes uit de jaren ’40. Ook zijn er gebruikers op Twitter en Telegram die de het verplichte gebruik van de QR-app in de horeca en de cultuursector direct verbinden met de verplicht gedragen Jodenster uit die tijd.

Hierbij een bloemlezing: