Vernieuwd Yad Vashem geopend

IN EDUCATIE / Door: WEBMASTER / 15 mrt 2005 HOLOCAUST MONUMENT VN YADVASHEM

NOS Nieuws

De Israëlische president Moshe Katsav heeft in het bijzijn van een groot aantal wereldleiders het nieuwe museumgebouw op het terrein van het holocaust-herdenkingscentrum Yad Vashem in Jeruzalem geopend.

“De wereld is niet meer hetzelfde sinds de holocaust”, zei Katsav bij de opening. “Geen woorden kunnen de gruwelen van de nazi’s beschrijven.”

Premier Sharon benadrukte in de daarop volgende toespraak het belang van het museum. “De holocaust was onze tragedie, en het monument ligt hier, in Yad Vashem.”

Moshe Safdie

Het nieuwe museumgebouw van 56 miljoen dollar is ontworpen door de Israelisch-Canadese architect Moshe Safdie. Het museum wil er een meer persoonlijke indruk van de holocaust geven met het tentoonstellen van voorwerpen, dagboeken en foto’s van slachtoffers en nazi’s.

Het oude op een heuvel gebouwde museumgebouw van Yad Vashem stond de laatste jaren steeds meer in de schaduw van meer modernere holocaust-musea in andere landen.

Lessen

Volgens VN-secretaris-generaal Kofi Annan, die ook sprak, is de holocaust niet alleen belangrijk voor joden. “Het is een ervaring die de hele wereld aangaat. We hebben er allemaal lessen uitgetrokken.” De vrouw van Annan is een nicht van de Zweedse diplomaat Wallenberg, die in de oorlog 100.000 joden van de concentratiekampen wist te redden in Hongarije.

Onder de veertig aanwezige staatshoofden en bewindsleiden waren onder anderen de Franse premier Jean-Pierre Raffarin, de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer en de Poolse President Aleksander Kwasniewski. Ook premier Balkenende woonde de ceremonie bij.