VN-vredesmacht in Libanon vleugellam door tegenwerking Libanese leger

Hezbollah heeft vrij spel in Zuid-Libanon omdat de UNIFIL-vredesmacht continu wordt tegengewerkt door het Libanese leger. “We zijn in de greep van de agressor”, aldus een Franse blauwhelm-officier. 

UNIFIL, de VN-vredesmacht in Zuid-Libanon, wordt tegengewerkt en zelfs bespioneerd door het Libanese leger. In een nog te verschijnen rapport citeert het Franse Journal du Dimanche meerdere blauwhelmen die zich beklagen over de opstelling van het Libanese leger. De VN-militairen in Libanon hebben het mandaat om de orde in het gebied te bewaken en te zorgen dat er zich geen terreurgroeperingen (zoals Hezbollah) vestigen, maar worden in de wielen gereden door Libanese militairen van het regeringsleger. Een VN-officier: 

“’s Avonds verlaten we nooit onze barakken omdat de Libanese troepen ons niet goedgezind zijn. Maar dat is juist de tijd dat er dingen gebeuren. We zijn gevangen in de greep van de agressor. Het is een politieke keuze om alleen het absolute minimum te doen.”

Een UNIFIL-verbindingsofficier die pas recent werd overgeplaatst naar een andere post, zegt dat het Libanese leger inspecties onmogelijk maakt: 

“Wanneer we militaire activiteiten opmerkten in ons gebied, vooral bij de Blauwe Lijn (de grens met Israel), stond het Libanese leger ons niet toe om observers te stationeren. Het was alsof die beslissing niet van hen kwam. Iedereen weet dat Hezbollah het gebied gebruikt voor de volgende oorlog.”

Volgens de Israelische defensieminister Avigdor Lieberman en het Israelische leger is het regeringsleger van Libanon verworden tot een “integraal onderdeel” van het terreurnetwerk van Hezbollah. Het Libanese leger zou doelbewust de ogen sluiten voor de militaire opbouw van Hezbollah in Zuid-Libanon en soms zelfs direct steun verlenen aan de terreurorganisatie, bijvoorbeeld door inlichtingen te delen. Volgens Israel schendt Hezbollah VN-resolutie 1701, die in 2006 door de Veiligheidsraad werd aangenomen om een einde te maken aan de oorlog tussen Israel en Hezbollah. 

Een Finse VN-commandant waarschuwt dat Hezbollah niet alleen het Libanese leger in zijn greep heeft, maar ook infiltranten heeft in de VN-vredesmacht zelf. In Zuid-Libanon zijn zo’n 10.500 blauwhelmen gestationeerd, waaronder ook soldaten uit landen die Israel niet erkennen.

“Ik kan u verzekeren dat Indonesische vredestroepen continu Israelische troepenbewegingen rapporteren aan verschillende Libanese groeperingen.”

Ook zouden sommige Libanese burgers die in logistieke functies voor UNIFIL werkzaam zijn, lid zijn van Hezbollah. 

Israel vreest dat de militaire opbouw van Hezbollah in Zuid-Libanon de opmaat is voor een volgende oorlog met de sji’itische terreurbeweging. Om Hezbollah te stoppen moet het VN-mandaat van UNIFIL worden uitgebreid, en sancties tegen de Libanese regering overwogen wanneer het Libanese leger het werk van UNIFIL blijft frustreren. 

Afbeelding: CC Upyernoz / Wikipedia