Volkskrant en NRC blunderen met artikelen over Songfestival

IN ISRAEL / Door: AKIVA VAN KONINGSVELD / 17 mei 2019 BDS MEDIA NRC VOLKSKRANT

De Volkskrant en NRC Handelsblad laten zich ringeloren door anti-Israelorganisaties, die lobbyen voor een boycot van het Eurovisie Songfestival in Tel Aviv. De kranten claimen deze week dat het liedjesfestijn plaatsvindt op de “ruïnes van een Palestijns dorp”. Al-Shaykh Muwannis zou in 1948 “etnisch zijn gezuiverd”. Dit zijn echter pertinente leugens.

Hoewel voor de stichting van de staat Israel Al-Shaykh Muwannis inderdaad een Arabisch dorp in Tel Aviv was, lag dit dorp helemaal niet op de locatie van concertzaal Expo Tel Aviv. Deze leugen wordt in Nederland al langere tijd verspreid door de BDS-beweging, die zich eenzijdig richt tegen Israel.

Al-Shaykh Muwannis werd in de achttiende eeuw gesticht door Egyptische boeren, nadat de Egyptische generaal Ibrahim Pasja het land veroverde. In het aangenomen VN-verdelingsplan van 1947 werd de locatie echter aangewezen als grondgebied voor de toekomstige Joodse staat. De Arabische staten (en de vertegenwoordigers van de Palestijnse Arabieren) wezen dit plan resoluut van de hand, en zes Arabische legers vielen Israel aan.

Veel van de Arabische inwoners verlieten op instructie van hun eigen leiderschap Al-Shaykh Muwannis, met de hoop terug te keren nadat Israel de oorlog had verloren en de Joden waren verdreven. Dit gebeurde echter niet, omdat de jonge Joodse staat de zelfverdedigingsoorlog won. Van een “etnische zuivering” van dit dorp was dus ook geen sprake. Op de plek van het verlaten dorp staat nu de campus van de Universiteit van Tel Aviv, niet de Expo.

De Volkskrant zet deze leugens echter zonder gêne in de kop van een zogenaamd serieuze reportage. De claim dat de Expo op de locatie van een voormalig Palestijns dorp zou liggen, wordt door journaliste Sacha Kester zelfs als een keihard feit gepresenteerd, zonder aanhalingstekens eromheen. Een journalistieke doodzonde.

Columnist Ellen Deckwitz gaat in het NRC nog een stap verder. Deckwitz beschuldigt Israel van ‘sunwashing’. Door tijdens de uitzendingen zonnige beelden te tonen, zoals ieder gastland doet, zou de Joodse staat zogenaamd willen verbloemen “dat er aan iedere vierkante kilometer van die dromerige vergezichten bloed kleeft”. Een bespottelijke claim: alsof de prachtige zonnige Israelische landschappen slechts een sluwe afleidingsmanoeuvre zouden zijn.

Dat deze bizarre beweringen zijn overgenomen door twee landelijke kranten, lijkt overigens het enige succesje van de BDS-acties tegen het Songfestival. Geen enkel land gaf gehoor aan de oproep om Eurovisie te boycotten, Queen of Pop Madonna zal optreden tijdens de finale, miljoenen kijken de uitzendingen en alle hotelkamers in Tel Aviv zijn volgeboekt.