Voorzitter Palestijns Olympisch Comité roept op tot boycot Israel

IN MIDDEN-OOSTEN / Door: LUUK SMIT / 28 jul 2021 FATAH PALESTIJNEN SPORT

De voorzitter van het Palestijns Olympisch Comité, Jibril Rajoub, lijkt de universele waarden van de sport weer eens vergeten te zijn. Hij prees de twee judoka’s, een Algerijn en een Soedanees,​ die deze week tijdens de Olympische Spelen weigerden om tegenover een Israeli op de mat te staan. Rajoub kreeg echter veel kritiek na het aanprijzen van de twee judoka’s, zo werd hem vanuit de Israelische regering ‘racisme’ verweten

Het is niet voor het eerst dat Rajoub zijn positie als voorzitter van een sportbond gebruikt om dit soort uitspraken te doen. Als voorzitter van de Palestijnse voetbalbond trachtte hij enkele jaren terug met man en macht de Israelische voetbalbond uit de wereldvoetbalbond FIFA te zetten, om zo Israel verder te isoleren. Hiervoor vroeg hij bij FIFA-conferenties om hoofdelijke stemmingen, maar een meerderheid kreeg hij niet. In het verleden vernoemde hij ook Palestijnse voetbaltoernooien naar terroristen en vergeleek hij Israel met de nazi’s en Satan. 

In 2018 zette Rajoub de Argentijnse equipe onder zware druk om af te zien van de oefenwedstrijd tussen Israel en Argentinië in Jeruzalem. Hij vergeleek zelfs de Argentijnse voetballers met moordenaars en dieven. Uiteindelijk kreeg Rajoub Argentinië zo ver om de oefenwedstrijd af te zeggen.  Verder vergeleek Rajoub Israel ook met de voormalige militaire junta in Argentinië. Die actie leverde hem een boete vanuit de FIFA op van $20.000 wegens het opwekken van haat tegen Argentinië en het Argentijnse voetbalelftal.

Momenteel is Rajoub, naast de voorzitter van de Palestijnse voetbalbond ook de voorzitter van het Palestijns Olympisch Comité. Deze positie kreeg hij zeer waarschijnlijk door zijn goede banden met president Mahmoud Abbas. Daarnaast is hij een van de oudgedienden van Fatah.

Deze dagen is Rajoub opvallend bezig met het vieren dat een Algerijnse judoka niet tegen een Israeli wilt sporten. Hij postte zelfs een foto van hemzelf met de betreffende Algerijnse judoka op social media, waarin hij judoka Fethi Nourine bejubelde om zijn ‘dappere tegenstand tegen normalisatie’. Rajoub is schijnbaar dus niet zo druk met het steunen van de vijf Palestijnse atleten die momenteel meedoen aan de Olympische Spelen in Tokyo. 

Rajoub zei later, na het incident gedurende een interview met een Algerijns radiostation dat: “Er geen plaats is voor ontmoetingen met iedereen die verbonden is met dit officiële terrorisme, niet in de sport of daarbuiten. Ik hoop dat deze boodschap uitgaat naar alle Arabieren die overgaan tot normalisatie… en zelfs degenen die, helaas, overeenkomsten tekenen met Israëlische sportbonden, in het licht van de onderdrukking en de moeilijkheden waarmee Palestijnse spelers worden geconfronteerd.” 

Ondanks de blije reacties van Rajoub was de Internationale Judobond niet te spreken over de actie van judoka Nourine. Zij verweten hem onsportiviteit en Nourine en zijn coach werden geschorst door de Internationale Judobond. Later bleef ook de Soedanese judoka Mohamed Abdalrasool van de mat, terwijl zijn Israelische tegenstander al klaar stond. Abdalrasool zou een schouderblessure hebben, zo beargumenteerde zijn coach. 

Het commentaar van Rajoub kwam hem dus op veel kritiek te staan. Zo werd hem niet alleen ‘on-Olympisch gedrag’ verweten, een woordvoerder van het kantoor van premier Naftali Bennett noemde Rajoub een racist die bekendstaat om zijn anti-vredesstandpunten