VS duiden Iraanse Revolutionaire Garde aan als terroristische organisatie

De Verenigde Staten duiden de Iraanse Revolutionaire Garde aan als een buitenlandse terroristische organisatie. Dat valt te lezen in een statement van het Witte Huis dat vandaag is gepubliceerd.

Het is voor het eerst dat de VS een organisatie van een andere overheid als terroristisch aanduiden. Het persbericht van de Amerikaanse president Donald Trump noemt het dan ook een “stap zonder precedent.” Deze stap erkent dat Iran een “staatssponsor van terreur is”, en dat de Iraanse Revolutionaire Garde hier “actief aan deelneemt, financiert en promoot.”

Iran staat te boek als de meest destabiliserende factor in het Midden-Oosten. Via de Revolutionaire Garde ondersteunt het Iraanse regime verschillende rebellengroepen en terroristische organisaties met wapens, financiën en training om zo haar invloed in de regio te vergroten. Denk hierbij aan Hezbollah in Libanon, Houthi-rebellen in Jemen en verschillende terreurbewegingen in de Gazastrook zoals Hamas en Islamitische Jihad.

De ongewenste inmengingen door Iran beperken zich echter niet tot het Midden-Oosten. In januari ging de EU, mede op initiatief van Nederland, over tot sancties tegen het Iraanse ministerie van Inlichtingen en Veiligheid. Als aanleidingen werden twee politieke moorden in Nederland en verijdelde bomaanslagen in Parijs en Denemarken genoemd. Voor de instandhouding van het nucleaire akkoord met Iran blijft de EU zich echter inzetten.

Met het aanduiden van de Revolutionaire Garde als buitenlandse terroristische organisatie, wil de VS aangeven dat de acties van Iran verschillen van andere regeringen. “Het maakt glashelder de risico’s duidelijk van zakendoen met of ondersteunen van de Revolutionaire Garde. Als u zaken doet met de Garde, financiert u terrorisme.”

Reeds werden al tientallen entiteiten en personen door de VS op zwarte lijsten gezet vanwege banden met de Revolutionaire Garde. Al in 2007 beschreef het Amerikaanse ministerie van Financiën de Quds-divisie – het onderdeel van de Garde dat verantwoordelijk is voor operaties buiten Iran – als een “supporter van terrorisme” en Iran’s “primaire arm voor het uitvoeren van beleid voor het ondersteunen van terroristische groeperingen.” 

Critici vrezen dat het Amerikaanse besluit zal leiden tot vergelijkbare represailles. Zij voorzien dat verschillende diensten van de VS en diens werknemers door buitenlandse regeringen – waarmee de banden minder warm zijn – aangeduid zouden kunnen gaan worden als terroristen. In aanloop naar het statement van het Witte Huis, dreigde Iran met een “verpletterende reactie.”

Het is vooralsnog onduidelijk welke gevolgen de aanduiding zullen hebben voor landen die met zowel de VS als Iran samenwerken. Irak, waar nog altijd Amerikaanse troepen zijn gestationeerd, heeft zowel economische als culturele banden met Iran en verschillende milities in het land genieten steun van het regime in Teheran.