EU stuurt 18 miljoen ontwikkelingshulp naar Iran

IN MIDDEN-OOSTEN / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 23 aug 2018 EU IRAN MOGHERINI

Vandaag heeft de Europese Commissie bekend gemaakt een hulppakket van 18 miljoen euro ontwikkelingshulp naar Iran te sturen. De Islamitische Republiek sponsort ondertussen verschillende terreurgroepen in het Midden-Oosten met jaarlijks miljarden.

Het geld is onder andere bedoeld om het midden- en kleinbedrijf in Iran te ondersteunen. Volgens Europees commissaris voor Internationale Samenwerking en Ontwikkeling Neven Mimica komt de financiële steun van de EU ten goede van het Iraanse volk en diens ontwikkeling. Twee miljoen gaat naar het bestrijden van drugsproblematiek in het Perzische land. Daarnaast gaat ook geld naar Iran’s Trade Promotion Organisation

Sinds de Amerikaanse president Donald Trump de VS heeft teruggetrokken uit het nucleaire akkoord met Iran, stelt de EU alles in het werk om de overeenkomst te redden. In een poging om Europese investeringen in Iran te beschermen tegen de sancties, heeft de EU zelfs een blokkeringsstatuut aangenomen. 

Er staat dan ook nog meer geld voor Iran op de planning. Er wordt hier gesproken van een “eerste” ondersteuningspakket, en in totaal kan de Islamitische Republiek rekenen op niet minder dan 50 miljoen euro van de EU onder het mom van ontwikkelingshulp.

Hoge Vertegenwoordiger Federica Mogherini spreekt jubelend over de samenwerking met Iran. “Sinds de vernieuwing van de EU-Iran relaties als resultaat van de nucleaire deal met Iran, heeft samenwerking op vele terreinen zich ontwikkeld. We zijn toegewijd om dit vol te houden en dit nieuwe pakket zal economische en sectorale betrekkingen verwijden, wat ten goede zal komen op gebieden ter direct voordeel van onze burgers.”

Het is echter maar de vraag of het geld – met name de economische steun – ten goede zal komen van het Iraanse volk. Een groot deel van de Iraanse economie is in handen van de Revolutionaire Garde. Door de Quds-afdeling van de Garde worden de externe activiteiten – waaronder het financieren van terreurgroepen – overzien.

Iran heeft dit cadeau van de EU dan ook helemaal niet nodig. Het mullah-regime steekt jaarlijks miljarden euro’s in terreurgroepen in onder andere Libanon, Syrië, Irak, Jemen en de Palestijnse gebieden. De Islamitische Republiek is dan ook de meest destabiliserende factor in het Midden-Oosten. Deze terreurbewegingen zijn echter ook in Europa actief: de EU schiet dus in haar eigen voet. Het is een gotspe dat de EU met Iran niet alleen de banden tracht aan te halen, maar ook nog eens financiële hulp biedt aan een dictatoriaal regime dat miljarden in terreur steekt.