“Volgend jaar half miljoen raketten op Israel gericht”

Volgens een aan aan de Libanese terreurgroep verbonden nieuwswebsite, heeft Hezbollah in Syrië zo’n 70.000 langeafstandsraketten op Israel gericht staan. Dankzij de voortdurende Iraanse leveringen zullen dit volgend jaar een half miljoen zijn, aldus de pro-Hezbollah site.

Naar verluidt heeft de Syrische president Assad een verzoek van Rusland afgeslagen om de aanwezigheid van de Iraanse proxy te verwijderen. Sterker nog, Assad zou zijn leger opdracht hebben gegeven om Hezbollah te assisteren. 

Het plan is om een gezamenlijke campagne vanuit Libanon en Syrië tegen Israel te beginnen. Zowel Hezbollah als Syrië zijn in het bezit van duizenden langeafstandsraketten waarmee elk deel van de Joodse staat bereikt kan worden.

Grote wapenleveringen
De Iraanse Revolutionaire Garde maakt handig gebruik van de Syrische burgeroorlog om een bevoorradingsroute aan Hezbollah mogelijk te maken. Dankzij de fog of war kan Iran geavanceerde wapens leveren aan haar proxy in Libanon, die nu ook in Syrië actief is. 

De Israelische luchtmacht onderschept regelmatig deze wapentransporten. Om deze belemmeringen tegen te gaan, worden wapenfabrieken in Libanon en Syrië opgezet. 

Upgrades voor oude raketten
Naast het produceren en ontvangen van geavanceerde raketten, verbetert Hezbollah ook haar bestaande arsenaal. Een aantal jaar geleden heeft Iran zogenaamde navigatie-kits ontwikkeld, waarmee ‘domme’ raketten aangepast kunnen worden om hun doelen met precisie te kunnen raken. Waar voorheen de oude raketten zeer onnauwkeurig waren, kunnen ze nu hun mikpunt tot enkele meters precies raken. Voor de aanpassingen met de navigatie-kits zijn geen grote wapenfabrieken of grootschalige transporten nodig, en deze zijn dus moeilijk tegen te gaan.

Iran dringt Israelisch luchtruim binnen
Iran laat haar proxy niet al het vuile werk opknappen. Vorige week infiltreerde een Iraanse drone het Israelische luchtruim. Na het onbemande vliegtuig te hebben neergeschoten, ging de IAF over tot het bombarderen van Iraanse posities in Syrië. Hierbij werd een Israelische F-16 neergehaald. 

Hezbollah noemt de neergeschoten straaljager een belangrijke overwinning. Volgens het Syrische regime toont het neerhalen van het gevechtstoestel aan dat het nog steeds inkomende aanvallen tegen kan gaan. Israel wordt dan ook gewaarschuwd voor “nog meer verrassingen.”

Netanyahu laat drone-onderdeel zien tijdens toespraak
Tijdens een veiligheidsconferentie in München had de Israelische premier Benjamin Netanyahu een souvenirtje meegenomen voor de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif. Tijdens zijn toespraak vroeg Netanyahu aan de Iraanse minister of hij het drone-onderdeel – of dat wat er van over was na het neerschieten – dat hij vasthield herkende. Natuurlijk moest de minister het herkennen, aldus de Israelische premier, daar het uit Iran afkomstig is.

De Israelische minister-president maakte van de gelegenheid gebruik om Iran te waarschuwen dat in antwoord op provocaties Israel niet alleen de proxies, maar ook Iran zelf zal aanvallen. Minister Zarif deed het optreden van Netanyahu af als “een circus dat geen antwoord verdient.”

“We maken Tel-Aviv met de grond gelijk”
Toch kwam dat antwoord er, vanuit de Iraanse Raad van Geschiktheid en Oordeel. “Als ze ook maar een kleine onverstandige actie tegen Iran ondernemen, zullen we Tel-Aviv met de grond gelijk maken en zullen we Netanyahu geen kans geven om te vluchten,” aldus raadssecretaris Mohsen Rezaei. Volgens Rezaei “kennen de VS en Israel Iran niet en begrijpen ze niet de kracht van het verzet.” Daarom staan ze constant “oog in oog met een nederlaag,” zo laat de secretaris van het politieke adviesorgaan weten.