Syrische regering waarschuwt Israel voor “meer verrassingen”

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 13 feb 2018 IAF IRAN SYRIE

Nieuwe aanvallen van Israel op doelen in Syrië kunnen rekenen op “meer verrassingen”, zo laat de Syrische regering weten. Afgelopen zaterdag werd een Israelische F-16 neergeschoten na een bombardement op Iraanse doelen.

Zaterdagochtend infiltreerde een Iraanse drone het Israelische luchtruim. Het onbemande vliegtuig was vanaf een Syrisch vliegveld opgestegen en werd bediend door een Iraanse eenheid in Syrië. In reactie op de schending van het luchtruim bombardeerde de Israelische luchtmacht twaalf Iraanse en Syrische doelen, waaronder de operators van de drone. De Syrische luchtverdediging nam hierop de Israelische vliegtuigen onder vuur, waarbij ze één F-16 wisten te raken. De piloot en de navigator wisten het toestel te evacueren voordat het in het noorden van Israel neerstortte.

“Heb het volle vertrouwen dat de agressor zeer verrast is omdat het dacht dat de lange oorlog in Syrië het onmogelijk had gemaakt om inkomende aanvallen te confronteren,” zo liet de Syrische assistent-minister van Buitenlandse Zaken Ayman Sussan weten. “Allah willende zullen ze nog meer verrassingen zien als ze weer proberen Syrië aan te vallen.” aldus Sussan tijdens een persconferentie.

Overigens bleef het neerschieten van de Israelische F-16 niet onbeantwoord. Na de crash heeft de IAF een grote reeks aanvallen op de Syrische luchtverdediging uitgevoerd. Er wordt geschat dat mogelijk de helft van de luchtbatterijen is uitgeschakeld door de Israelische represailles. 

Israel voert al geruime tijd luchtaanvallen uit in Syrië. Doel van de missies is om te voorkomen dat geavanceerde wapens in handen van Hezbollah komen. De Syrische luchtverdediging probeert regelmatig de Israelische vliegtuigen uit de lucht te schieten, maar tot afgelopen zaterdag zonder succes.

Hezbollah vecht mee aan de zijde van president Assad in de Syrische burgeroorlog. Naast gevechtservaring, ontvangt de Libanese militie wapens van Syrië en Iran in ruil voor de steun. Er wordt geschat dat de door Iraanse proxy momenteel een wapenarsenaal bezit dat zes keer zo groot is als in 2006. In de zomer van 2006 vuurde de sjiitische militie duizenden raketten op het noorden van Israel af. De terreurgroep heeft nu echter grotere en meer geavanceerde wapens in haar bezit, waarmee de gehele Joodse staat binnen bereik van Hezbollah ligt.

Daarnaast wil Israel voorkomen dat Iran haar invloed in Syrië vergroot. De Islamitische Republiek, die de vernietiging van de Joodse staat nastreeft, tracht een permanente militaire aanwezigheid in Syrië te bewerkstelligen. Om deze dreiging in te dammen, heeft Israel bij de Russen gepleit voor een bufferzone aan de Israelische grens. Daarnaast heeft de Israelische luchtmacht in december een Iraanse basis in de buurt van Damascus bestookt.

De Israelische minister van Defensie Avigdor Lieberman vindt dat “het tijd is om te bijten, niet om te blaffen.” Volgens de minister heeft Israel dit afgelopen zaterdag dan ook met vastbeslotenheid laten zien: “we hebben hard gebeten.” Lieberman deed de uitspraken tijdens een bezoek aan Kiryat Shmona, wat slechts enkele kilometers van de Libanese grens ligt. “Israel blijft haar veiligheidsbelangen verdedigen,” aldus de minister van Defensie.