Lieberman aan buren Israel: Test ons niet uit

De Israelische minister van Defensie Avigdor Lieberman heeft Syrië en de Libanese terreurbeweging Hezbollah gewaarschuwd Israel niet uit te lokken tot een militair conflict. “Wij hebben geen intentie in een conflict te raken, maar ik adviseer onze buren ons niet uit te testen”. De uitspraak van de minister komt na een onrustige week aan de grens tussen Israel en Syrië en de bekendmaking van een Iraanse wapenfabriek in Libanon.

Dit weekeinde is bekend geworden dat in het door Hezbollah gecontroleerd zuiden van Libanon een wapenfabriek is gebouwd door Iran. De constructie lijkt een antwoord te zijn op Israels bombardementen van wapentransporten: In plaats van de wapens over grote afstanden moeten te vervoeren, worden de wapens op locatie gefabriceerd. Zo wordt het risico op onderschepping door de Israelische luchtmacht verkleind.

In een briefing aan journalisten over militaire uitdagingen voor de staat Israel zei Lieberman van de dreiging op de hoogte te zijn. De minister noemde het “een verschijnsel dat niet te negeren is”. Desondanks is de Yisrael Beitenu politicus van mening dat de capaciteiten van de IDF ten opzichte van Hezbollah sinds 2006 aanzienlijk gegroeid zijn. 

De minister van Defensie ging ook in op de schermutselingen aan de grens met Syrië. Het overvloeien van de Syrische burgeroorlog naar de joodse staat zal volgens Lieberman niet getolereerd worden. Het Israelische leger heeft dat in haar vergeldingsantwoorden duidelijk gemaakt, aldus de minister.

Vrijdagmiddag nog kwam er een Syrische mortiergranaat in Israel terecht. Het zoveelste incident waarbij de burgeroorlog in Syrië naar Israel overvloeit. Het projectiel kwam in een open gebied in de Golan terecht en zover bekend is er geen sprake van schade of slachtoffers. Het Israelische leger zegt als antwoord geschoten te hebben op de locatie waar de mortiergranaat vandaan komt.

Afgelopen woensdag was het ook al raak: toen kwam ook al een mortiergranaat in de Golan terecht. Toevallig was de Israelische premier Netanyahu net op bezoek in Katzrin, op een paar kilometer afstand van de inslag van de granaat. Hij gaf op dat moment een toespraak over het verdedigen tegen Syrische beschietingen. 

We beantwoorden elke beschieting. Wie ook op ons schiet, wij zullen terugschieten. Dat is ons beleid en daar gaan we mee door.

De Likud-leider benoemde ook het verschil dat waarneembaar is aan de grens op de Golan: Terwijl Israel onvervaard controle over haar zijde van het gebied heeft, heerst er aan Syrische zijde chaos en treurnis. De Golan zal dan ook altijd onder Israelische soevereiniteit blijven, aldus Netanyahu.

De huidige onrustige periode begon de zaterdag daarvoor: toen en de dag daarop kwamen ook al Syrische projectielen aan de Israelische kant van de grens terecht. Hierop bombardeerde het Israelische leger een mitrailleursnest en twee tanks.

De afgelopen weken zijn regeringstroepen, loyaal aan de Syrische president Bashar al-Assad, aan het strijden om de controle van het gebied aan de grens met Israel. Daar vechten ze tegen onder andere Hayat Tahrir al-Sham, een rebellengroep die aan Al-Qaida verwant is.

 

 

Bron foto’s: Israel Defense Forces / Flickr.

Bronnen: The Jerusalem Post, The Times of Israel, Ynet.