Syrische mortiergranaten komen in Golan terecht

Bij gevechten in Syrië zijn er afgelopen weekeinde mortiergranaten in de door Israel geannexeerde Golanhoogten terecht gekomen. In antwoord hierop heeft het Israelische leger Syrische posities onder vuur genomen.

Afgelopen zaterdag vielen er bij gevechten tussen het Syrische leger en rebellen mortiergranaten aan de Israelische kant van de grens. Binnen een uur reageerde het Israelische leger hierop met het onder vuur nemen van Syrische tanks en een machinegeweernest.

De loyalisten van president Assad hadden hiermee hun lesje echter niet geleerd. Zondag kwamen er weer projectielen in Israel terecht. Hierop schoot de IDF op Syrische artilleriestellingen. 

Tot nu toe zijn er aan Israelische zijde geen slachtoffers gevallen. Desondanks zijn toeristen opgedragen het gebied te verlaten. Alleen boeren mogen nog in de velden werken. 

Dit is overigens niet de eerste keer dat Israel betrokken raakt bij het Syrische conflict. Het Syrische leger vecht met meerdere groepen om controle over de Syrische zijde van de Golan. Hierbij komt het soms voor dat mortiergranaten en kogels in het door Israel geannexeerde gedeelte terecht komen. De joodse staat beantwoordt deze schendingen van haar soevereiniteit steevast door terug te schieten.

Geen enkele vorm van overvloeien van het Syrische conflict zal Israel accepteren, aldus premier Benjamin Netanyahu. Elke aanval op Israelisch territorium zal met kracht beantwoord worden. Dat zei hij tijdens de wekelijkse kabinetsvergadering op zondag. De reacties door het Israelische leger hebben dit beleid volgens Netanyahu duidelijk gemaakt.

De Israelische minister van Defensie Avigdor Lieberman zei maandag in vergelijkbare bewoordingen dat Israel Syrische aanvallen niet onbeantwoord zal laten. Het is volgens de minister echter niet de intentie van de joodse staat om in een oorlog terecht te komen. Desondanks waarschuwde hij dat Israel niet zal toelaten dat Syrië als een basis voor Hezbollah of Iran gaat fungeren om aanvallen op de joodse staat uit te voeren.

De burgeroorlog in Syrië duurt nu al zes jaar. De Syrische president Assad weet zich in de strijd gesteund door Iran en Hezbollah. De Libanese terreurbeweging ontvangt van zowel Syrië als Iran geavanceerde wapens. Deze wapentransporten worden regelmatig door de Israelische luchtmacht in Syrië gebombardeerd. In maart reageerde het Syrische regime op zo’n onderschepping door luchtdoelraketten op de Israelische vliegtuigen af te schieten. Deze misten echter doel en één van de raketten werd zelfs neergehaald.

 

Bronnen: The Jerusalem Post, The Times of Israel, Ynet, ABC News.