Nasrallah: Hezbollah is sterker dan ooit

IN MIDDEN-OOSTEN / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 15 aug 2018 HEZBOLLAH

Volgens Hezbollah-leider Hassan Nasrallah is zijn terreurbeweging sterker dan ooit en klaar voor een oorlog met Israel. De sjiitische geestelijke deed de uitspraak tijdens een evenement in het kader van twaalf jaar sinds het einde van de tweede Libanonoorlog.

Op 12 juli 2006 brak de tweede Libanonoorlog uit toen militanten van Hezbollah een aanslag pleegden op twee jeeps van de IDF in het noorden van Israel. Hierbij kwamen drie soldaten om en twee anderen werden ontvoerd (hun dode lichamen werden in 2008 bij een gevangenenruil teruggegeven). Tijdens de oorlog die daarop volgde – en tot 14 augustus 2006 duurde – vuurde Hezbollah duizenden raketten op dorpen en steden in Israel af.

Ondanks een VN-vredesmacht die de rust moet bewaren en Hezbollah moet ontwapenen, schat men in dat Hezbollah vandaag tien keer zo sterk is als in 2006. De sjiitische militie vecht mee aan de zijde van president Assad in de Syrische burgeroorlog en ontvangt in ruil hiervoor geavanceerde wapens van broodheer Iran. Daarnaast ontvangen oude raketten upgrades om preciezer hun doel te kunnen raken. Volgens schattingen door het Amerikaanse ministerie van Financiën ontvangt Hezbollah ongeveer 700 miljoen dollar per jaar van de Islamitische Republiek.

Volgens Nasrallah hebben de nieuwe Amerikaanse sancties tegen Iran geen enkele invloed op de Iraanse steun voor zijn beweging. De Trump-administratie “maakt een fout” door te denken dat de dwangmaatregelen zullen leiden tot een opstand die het mullah-regime omverwerpt of voor minder activiteiten in het buitenland zullen zorgen, aldus de sjiitische geestelijke.

De terreurbaas sprak via een videoverbinding vanaf een geheime locatie voor duizenden mensen die in Beiroet bijeen waren gekomen ter gelegenheid van het twaalfde jaar sinds het einde van de tweede Libanonoorlog. In zijn toespraak beweerde Nasrallah dat zijn leger sterker is dan dat van Israel. De geestelijk leider ontkent ook dat zijn militie zal wegblijven van de Syrische grens met de Joodse staat. “De Israelische vijand – die in Syrië verslagen is – probeert onbeschaamd haar wil op te leggen aan Syrië, maar dit zal niet gebeuren.” Van een overwinning is de leider van Hezbollah dan ook overtuigd: “Het verzet in Libanon – met haar wapens, manschappen, expertise en capaciteiten – is sterker dan ooit.”