VS: Hezbollah ontvangt 700 miljoen dollar per jaar van Iran

De Libanese terreurbeweging Hezbollah ontvangt jaarlijks zo’n 700 miljoen dollar van Iran. Dat schat het Amerikaanse ministerie van Financiën. Het bedrag is meer dan drie keer zo groot als eerder werd gedacht.

Het enorme bedrag van 700 miljoen kwam naar voren tijdens een speech van ondersecretaris van terrorisme en financiële inlichtingen Sigal Mandelker. De financiën-ambtenaar sprak op het Foundation for Defence of Democracies in Washington, en ging daarbij uitgebreid in op de dreigingen die uitgaan van Iran – waaronder het financieren van terreurbewegingen in de regio.

Voorheen werd geschat dat Hezbollah rond de 200 miljoen dollar per jaar ontving van broodheer Iran. Dit was echter voordat de sjiitische militie mee ging vechten in de Syrische burgeroorlog aan de zijde van president Assad. Deze oorlogsdeelname heeft de Libanese terreurbeweging dus bepaald geen windeieren gelegd: naast gevechtservaring en geavanceerde wapens ontvangt Hezbollah meer dan drie keer zoveel geld van Iran dan voorheen.

Volgens Mandelker ondermijnt Iran met het subsidiëren van terreurbewegingen het internationale financiële systeem. Door financiële trucjes – zoals postbusbedrijven, mantelorganisaties en het vervalsen van documenten – tracht het Iraanse regime de geldsporen te verdoezelen. Hieraan is de Iraanse Centrale Bank medeschuldig en wordt ook misbruik gemaakt van de Irakese bankensector, aldus de Amerikaanse ondersecretaris.

Hezbollah wordt door een groot deel van de wereld als terroristische organisatie aangeduid. Een aantal landen maken hierbij echter wel een onderscheid tussen de gewapende en de politieke tak. Nederland is het enige land in de EU dat Hezbollah geheel als terreurbeweging beschouwt. De differentie tussen de vermeende afdelingen is dan ook ongefundeerd, daar de Libanese organisatie zelf niet eens dit onderscheid hanteert.

Als doel heeft Hezbollah – net als broodheer Iran – de vernietiging van de staat Israel. In 2006 vuurde de sjiitische terreurbeweging duizenden raketten op het noorden van Israel af. Tegenwoordig is het aantal wapens in het bezit van de Libanese militie echter verveelvoudigd en hebben de raketten ook een veel groter bereik – waarmee heel Israel binnen bereik van Hezbollah’s vuurkracht ligt.