Hamas-leiders hopen op meer steun van sponsor Iran

Afgelopen vrijdag zijn leiders van Hamas gearriveerd in Teheran voor gesprekken met het Iraanse regime. De terreurbazen hopen op meer steun van hun grootste weldoener.

Het sjiitische Iran steunt al jarenlang de Palestijnse terreurbeweging Hamas. De warme banden koelden echter af tijdens de Syrische burgeroorlog. Het soennitische Hamas koos namelijk geen partij voor de alliantie van Assad, Hezbollah en Iran. Het Iraanse regime had hierop haar financiële steun aan de terreurgroep teruggedraaid. Van een volledige stop is echter nooit sprake geweest.

Dit voorjaar zijn de banden tussen Iran en Hamas weer hersteld. Samen met vertegenwoordigers van Hezbollah zijn er gesprekken gevoerd om de betrekkingen te verbeteren. Om de nieuwe vriendschap te bezegelen, reisde politiek leider Ismail Haniyeh destijds af naar Teheran.

Iran maakt geen geheim van de bedoelingen achter de goede banden met onder andere Hamas en Hezbollah. Tijdens de bespreking afgelopen vrijdag sprak de Iraanse politicus Hossein Amir-Abdollahian de wens uit van een islamitische eenheid tegen de staat Israel. Een “as van verzet tegen de zionistische entiteit”, zoals Adollahian het noemde.

Vice-voorzitter van Hamas Saleh al-Arouri leidde de delegatie naar Iran. Hij gaf tijdens de ontmoeting in Teheran aan te hopen op blijvende steun van de Islamitische Republiek. “De grootste en belangrijkste sponsor van de Izz al-Din al-Qassam Brigades in het ontwikkelen van hun vaardigheden, zowel door kennis als assistentie, is Iran.” Aldus Al-Arouri. “We hopen dat deze steun doorgaat totdat de bezetting verslagen is” voegde de Hamas-voorman aan zijn statement toe. De Izz al-Din al-Qassam Brigades zijn de gewapende tak van Hamas.

Hamas zal haar wapens dan ook niet neerleggen, zo liet Al-Arouri weten. Momenteel vinden er verzoeningsgesprekken tussen de PA en Hamas plaats. De Palestijnse president Mahmoud Abbas zou als voorwaarde gesteld hebben dat de terreurgroep haar wapens op moet geven. Hamas reageerde echter deze eis niet in te zullen willigen. Dit tot het zere been van het diplomatieke kwartet. De Amerikaanse gezant Jason Greenblatt heeft aangegeven dat zolang Hamas niet aan de voorwaarden voldoet, vredesbesprekingen onmogelijk zijn. 

Het Iraanse streeft de vernietiging van de Joodse staat niet alleen na door middel van proxies. Volgens Duitse inlichtingendiensten werkt de Islamitische Republiek nog steeds aan het ontwikkelen van een nucleair wapen.

 

 

Bron foto: @HamasInfoEn / Twitter.

Bronnen: Ynet, The Times of Israel, The Jerusalem Post.