Nieuwe leider Hamas Ismail Haniyeh betekent niet een nieuwe koers

IN ISRAEL / Door: KITTY HERWEIJER / 8 mei 2017 CIDI GAZA HAMAS

Ismail Haniyeh tijdens een speech in Teheran in 2012

Ismail Haniyeh is benoemd tot leider van Hamas, de Palestijnse terreurorganisatie die de controle over de Gazastrook heeft. De 54-jarige Haniyeh is populair onder de Palestijnse bevolking in Gaza maar ook in de West Bank, zo blijkt uit peilingen. Hij is de opvolger van Khaled Mashaal.

CIDI berichtte al eerder over de zogenaamde ‘gematigde’ koers van Hamas, die als doel heeft om Hamas salonfähig te maken voor het Westen. Haniyeh is onderdeel van deze nieuwe koers en wordt gepresenteerd als ‘gematigd’ en ‘pragmatisch’ – iets wat absoluut niet wordt onderschreven door zijn eerdere loopbaan en uitspraken. Zo heeft hij in speeches aanslagen op Israelische burgers geprezen, en is hij tegen het erkennen van Israel en het aangaan van vredesbesprekingen.

Het nieuwe document van Hamas- ‘uitgangspunten van beleid’ vervangt het ‘handvest’ niet. Hiermee zijn de antisemitische ophitsing en de oproept tot vernietiging van Israel overeind gebleven, en worden met het nieuwe document juist versterkt. Hamas blijft oproepen tot het gewapende ‘verzet’ tegen de Joodse Staat en voor het oprichten van een Islamitische staat in het hele gebied tussen de Jordaan en de Middellandse Zee.  
Benjamin Netanyahu noemde het nieuwe manifest in een verklaring een ‘rookgordijn’.
CIDI-directeur Hanna Luden zei er het volgende over in het Radio 1-programma Dit is de Dag. In het radioprogramma is ook gesproken over de beweegredenen van Hamas om juist nu met een verklaring te komen. Belangrijkste reden: de machtsstrijd tussen Hamas en de PLO.