CIDI signaleert geen wijziging in beleid Hamas

Hamas leider Mashal presenteerde gisteren het “Vernieuwde Handvest” van Hamas. Kort samengevat is de boodschap: Nee tegen ‘De Zionistische entiteit’, Nee tegen Oslo, Nee tegen het opgeven van zelfs een stuk “bezet Palestina” en Nee tegen het staken van het gewapend verzet.

Het gisteren gepresenteerde ‘vernieuwde’ handvest van Hamas wordt door veel media als ‘gematigd’ onthaald, vooral omdat Hamas bereid zegt te zijn om een Palestijnse staat in de grenzen van 1967 te “accepteren”. Er is echter helaas geen sprake van een ‘nieuw’ of ‘vernieuwd’ beleid, maar van een lijst met politieke uitgangspunten die slechts tot doel hebben de terreurorganisatie salonfähig te maken. Het Hamas-handvest, dat bol staat van antisemitische ophitsing en niet alleen oproept tot de vernietiging van de Joodse staat, maar van alle Joden, is niet door het nieuwe document vervangen.

In het ‘nieuwe’ document wordt het bestaansrecht van Israel nog steeds ontkend. En wanneer Hamas over “Bezet Palestina” spreekt, wordt hiermee het gehele gebied tussen de Jordaan en de Middellandse zee bedoeld, heel Israel dus, en niet alleen de gebieden die in 1967 door Israel op Jordanië en Egypte zijn veroverd. Hamas zegt de “groene lijn” grenzen als een tussenstap te willen erkennen, een stap op weg naar het veroveren van het gehele gebied. Ook verklaart Hamas nog steeds de gewapende strijd te willen voortzetten in heel “bezet Palestina”. Beslist geen vredesboodschap.
Hamas blijft dan ook staan achter haar gewapende ‘verzet’ tegen de Joodse Staat. De terreurbeweging in Gaza blijft haar rakettenarsenaal uitbreiden en gaat door met het bouwen van tunnels, met als doel Israelische burgers om te brengen.

Hamas beweert een Palestijnse staat op basis van de bestandslijnen van 1949 te steunen. Laat hier echter geen illusie over bestaan: Hamas ziet daarbij slechts een transitionele staat voor zich. Een aanzet tot een groot Palestina: Hamas wil nog steeds van de Jordaan tot aan de zee één Palestina creëren waar geen ruimte is voor de ‘Zionistische entiteit’. De terreurbeweging is dus, in tegenstelling tot wat sommigen denken te hebben begrepen, geen voorstander van de Twee-statenoplossing. Het vernietigen van de staat Israel blijft voor Hamas de enige oplossing.

Het CIDI moet helaas concluderen dat er geen sprake is van een “matiging” van de standpunten van Hamas of van zijn acties. Een terreurbeweging die het bestaansrecht van een land ontkent, op allerlei manieren aanslagen op burgers plant en niet vreedzaam wil samenleven met haar buren, is niet gematigd. Hamas is nog steeds extreem en vormt hiermee een permanente bedreiging voor een veilig bestaan in het gebied, voor zowel Israeli’s als Palestijnen.