PA terug in Gaza

Een delegatie van de Palestijnse Autoriteit heeft gisteren de Gazastrook betreden. Voor het eerst in drie jaar hield het kabinet van de PA in de kustenclave haar wekelijkse vergadering.

In 2007 nam Hamas na een bloedige burgeroorlog de macht over in Gaza en verloor de PA van Fatach de macht over de landstrook. Sindsdien hebben de partijen meerdere keren geprobeerd een regering van eenheid te realiseren, maar deze pogingen liepen altijd vast. Met de terugkeer van de PA naar de Gazastrook, lijken de kansen op een verenigde Palestijnse regering groter.

Hamas had twee weken geleden aangekondigd haar eigen autoriteit over Gaza te ontbinden en nodigde de PA uit om haar plaats in te nemen. De terroristenbeweging zei, na bemiddeling met Egypte, klaar te zijn voor verzoeningsgesprekken met de PA van Fatach. De verwachting is dat één van de belangrijkste uitkomsten van de onderhandelingen algemene verkiezingen zal zijn.

De machtsverschuiving volgt op een periode van maandenlange restricties op de Gazastrook ingesteld door de PA. De Palestijnse president Mahmoud Abbas was beu te moeten betalen voor een stuk land waar hij geen praktisch niets over te zeggen had. Zo moest Gaza het doen met minder stroom en werd de toevoer van allerlei goederen, waaronder medicijnen, afgeknepen. Abbas dreigde de geldkraan volledig dicht te draaien.

Het is onduidelijk of het alleen door deze strategie komt, maar Hamas heeft dus aan Fatach toegegeven. Om de terugkeer van de PA naar Gaza in te luiden, werd afgelopen maandag de wekelijkse ministersvergadering in de strook gehouden.

De Palestijnse premier Rami Hamdallah zei bij aanvang van de kabinetsvergadering dat de PA haar “verantwoordelijkheid zal nemen in alle sectors”. Daarbij zal de PA samenwerken met alle Palestijnse facties, aldus de premier.

Abbas eist volledige controle

Wat over zal blijven van de macht van Hamas en andere strijdgroepen in Gaza, is nog onduidelijk. De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft volledige controle over de landstrook geëist. Andere bewapende facties, zoals Hamas, kan hij daarbij niet gebruiken. Een kopie van “het Hezbollah experiment in Libanon” is onacceptabel, aldus Abbas. 

Hiermee refereerde de PA-president naar de macht die de sjiitische terreurbeweging Hezbollah in Zuid-Libanon bezit. Niet de Libanese autoriteiten, maar Hezbollah maakt de dienst uit aan de Libanese grens met Israel. De sjiitische groep bezit een gigantisch wapenarsenaal, waarmee het een destabiliserende factor in de regio is.

Volgens Abbas is verzoening niet mogelijk zonder dat Hamas haar wapens opgeeft. De president wil dat de PA in de Gazastrook dezelfde macht uitoefent als op de Westelijke Jordaanoever. Hamas heeft aangegeven niet eens te willen onderhandelen over haar behoud van een gewapende vleugel. Daarmee blijft het dus nog maar de vraag of een poging tot Palestijnse hereniging zal lukken.

Nog geen Israelische reactie

Israel heeft nog geen officiële reactie op de poging tot verzoening gegeven. De vorige keer dat Hamas en Fatach zich probeerden te herenigen in 2014, noemde de Israelische premier Benjamin Netanyahu de verzoeningspoging een “omkeer van vrede”.

Hamas is een terreurgroep die de vernietiging van de staat Israel nastreeft en neemt van dit streven geen afstand. Het enige verschil is dat de terreurgroep nu internationale erkenning probeert te verkrijgen, onder andere door meer verantwoordelijkheid aan de grens met Egypte te nemen. Ook heeft Hamas eerder dit jaar een nieuw document uitgebracht, waarmee het de schijn van matiging probeert te creëren. In werkelijkheid heeft de terreurgroep haar beleid helemaal niet veranderd en vormt het nog steeds een dreiging voor zowel Israeli’s als Palestijnen.

Amerikaanse reactie

De Amerikanen hebben aangegeven blij te zijn dat de PA weer controle over de Gazastrook krijgt. De VS blijft echter achter haar standpunt staan dat het niet wenst samen te werken met een Palestijnse regering waar Hamas deel aan neemt. Voordat dergelijke samenwerking mogelijk is, zal de beweging eerst afstand van terrorisme moeten nemen en zal het de staat Israel moeten erkennen. Zo liet Trump’s gezant aan het Midden-Oosten Jason Greenblatt weten. De VS hoopt samen met de PA, Israel en internationale organisaties de humanitaire situatie in Gaza te kunnen verbeteren. 

 

Bron foto: @RamiHamdalla / Twitter.

Bronnen: The Jerusalem Post, The Times of Israel, Ma’an News.