Abbas dreigt de geldkraan naar Gaza dicht te draaien

President van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas heeft gezegd te overwegen te stoppen met het overmaken van geld naar de Gazastrook. Normaal ontvangt de kustenclave – die door Hamas geregeerd wordt – ongeveer anderhalf miljard dollar per jaar van de PA.

Abbas gaf zijn dreigement te kennen in een gesprek afgelopen zondag met Zehava Gal-On, leider van de Israelische Meretz-partij. De politica was bij de Palestijnse president op bezoek in Ramallah. De Fatach-leider zei dat als de situatie met Hamas niet snel verandert, hij het budget voor Gaza geleidelijk zal verminderen, uiteindelijk tot de volledige 100%.

Het dreigement past in de strategie van de PA-president om de macht van Hamas in Gaza te verkleinen. Sinds een burgeroorlog in 2007 heeft de PA niks meer te zeggen in de Gazastrook en zijn de terroristen van Hamas de de facto machthebbers. In een poging om weer controle over de kustenclave te krijgen, heeft Abbas al 25% op het oorspronkelijke budget voor Gaza bezuinigd. Zo wordt er minder betaald voor Israelische stroom en is er door de PA gekort op medische zorg voor de inwoners van de Gazastrook.

Hamas int belastingen op de inwoners van Gaza, maar weigert om met dit geld broodnodige diensten aan te schaffen die uit Israel afkomstig zijn. In plaats van de Gazanen te helpen, geeft de terreurbeweging dit vermogen liever uit aan terroristische activiteiten.

Abbas weet niet wat Trump wil

Meretz-leider Gal-On heeft Abbas opgeroepen toenadering met Hamas te zoeken, zonder stappen te nemen die de Gazaanse burgers straffen. Naast Gal-On waren ook nog een aantal andere Meretz-Knessetleden bij het gesprek met de PA-president aanwezig. Bij deze ontmoeting gaf de Palestijnse leider aan de administratie van de Amerikaanse president Trump een puinhoop te vinden. Abbas zegt niet bekend te zijn met wat voor plan dan ook dat de Commander in Chief in petto voor Israel en de Palestijnen zou hebben.

 

 

 

Bron foto: Olivier Pacteau / Flickr.

Bronnen: The Jerusalem Post, The Times of Israel, Ma’an News.