Hamas waarschuwt voor explosie nu de PA de elektriciteitsrekening niet betaalt

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 13 jun 2017 EGYPTE GAZA HAMAS ISRAEL PA

Het Israelische veiligheidskabinet heeft, na de betaalweigering door de Palestijnse Autoriteit, alsnog de stroomtoevoer aan Gaza verminderd. Terreurbeweging Hamas dreigt nu met een ‘explosie’.

Het Israelische besluit van afgelopen zondagnacht is een nieuw hoofdstuk in de elektriciteitscrisis van Gaza. Sinds een burgeroorlog in 2007 heeft de PA niks meer te zeggen in de Gazastrook en zijn de terroristen van Hamas de de facto machthebbers. In een poging de macht terug te krijgen, is de Palestijnse regering in april gedeeltelijk gestopt met het betalen van de stroom. Hierop besloot de Israelische Coordination of Government Activities in the Territories (COGAT) alleen te leveren waarvoor betaald wordt. Dit besluit werd een paar dagen echter weer teruggedraaid door de Israelische minister van Energie Yuval Steinitz. Nu heeft de Israelische regering echter toegegeven aan de druk door de PA en de stroomtoevoer aan Gaza weer verminderd.

Gaza heeft een eigen centrale die energie uit diesel opwekt. De PA heeft echter de accijnzen op diesel enorm verhoogd, in een poging om de positie van Hamas te verzwakken. De elektriciteitscentrale is op dit moment dan ook buiten gebruik. 

De inwoners van Gaza moeten het nu doen met slechts twee tot drie uur stroom per dag. Een humanitaire ramp dreigt. Generaal Yoav Mordechai van COGAT heeft de afgelopen maanden geprobeerd de internationale gemeenschap ertoe te bewegen mee te gaan betalen aan de stroomleveringen, maar zonder resultaat.

Ondanks dat Hamas belastingen int in de Gazastrook, weigert de terreurbeweging Israel te betalen voor de stroom. Een Hamaswoordvoerder waarschuwt dat de situatie in Gaza ‘snel zal verslechteren’ en voorspelt een ‘explosie’.

Volgens de Israelische minister van Defensie Avigdor Lieberman is de oplossing simpel: Hamas moet de geïnde belastinggelden gebruiken om voor de elektriciteit te betalen. Op dit moment gebruikt de terreurbeweging het geld om terroristische activiteiten, zoals tunnels, te financieren. 

Egypte is bereid om, op een aantal voorwaarden, meer stroom aan de Gazastrook te gaan leveren. Er is al een beperkte elektriciteitsverbinding, maar deze lijdt vaak aan storingen. Egypte wil dat Hamas zeventien gezochte terroristen uitlevert en stopt met wapensmokkel naar de Sinaï. Momenteel is het Egyptische leger in een strijd verwikkeld met een aantal militante groepen in de Sinaïwoestijn, waarvan een aantal loyaliteit aan de Islamitische Staat hebben gezworen.

 

 

Bron foto: Trocaire / Flickr.

Bronnen: The Jerusalem Post, The Times of Israel, Ynet, Al Jazeera.