Gaza krijgt weer de gebruikelijke hoeveelheid elektriciteit van Israel

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 2 jun 2017 FATACH GAZA HAMAS ISRAEL PA

Gaza krijgt weer de gebruikelijke hoeveelheid stroom van Israel. De Israelische minister van Energie Yuval Steinitz heeft COGAT opgedragen de oude hoeveelheid elektriciteit aan de Gazastrook te leveren. Desondanks blijft de Palestijnse Autoriteit weigeren de rekening te betalen.

Sinds terreurbeweging Hamas in 2007 Fatach heeft verdreven, heeft de PA geen macht meer in Gaza. Hamas zelf weigert voor de energierekening op te draaien. De PA is het zat te betalen voor een stuk land waar het niks over te zeggen heeft. Daarom heeft de regering van Abbas aan Israel laten weten nog voor maar 75 MW stroom voor de Gazanen te zullen betalen.

Hierop verminderde de Israelische Coordination of Government Activities in the Territories (COGAT) vorige week de stroomtoevoer naar de kustenclave. Minister Steinitz heeft de overheidsinstantie echter bevolen dezelfde hoeveelheid stroom als eerder te leveren, namelijk 125MW. COGAT neemt geen orders van de PA aan, maar van de Israelische regering, aldus de minister van Energie. Daarnaast vindt hij dat de organisatie niet als een speelbal in de machtsstrijd tussen Fatach en Hamas moet worden gebruikt. 

Hiermee komt een aanzienlijk deel van de energierekening van Gaza op de conto van de Israelische belastingbetaler. Het is nog maar de vraag hoe lang nog de Joodse staat door zal gaan met stroomleveringen aan de kustenclave, de Israelische regering moet nog een definitief besluit nemen. De huidige 125MW is goed voor een aantal uur stroom per dag. Buurland Egypte levert 30 MW, maar deze stroomtoevoer lijdt vaak aan storingen. De energiecrisis in Gaza duurt dus voorlopig voort.

 

Foto: De Israelische minister van Energie Yuval Steinitz. Bron foto: Moshe Milner / Government Press Office.

Bronnen: The Jerusalem Post, The Times of Israel, Ynet.