Gaza krijgt nog maar drie uur stroom per dag van Israel

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 26 mei 2017 EGYPTE FATACH GAZA HAMAS PA

Inwoners van de Gazastrook moeten het momenteel doen met maar drie uur elektriciteit per dag. De Palestijnse Autoriteit wil namelijk niet meer voor de stroomleveringen door Israel betalen.

Oorspronkelijk had Israel een regeling met de Palestijnse Autoriteit waarbij de PA bereid was voor 225 MW te betalen. Dit is ongeveer genoeg voor een halve dag aan stroom in de Gazastrook. De PA kwam haar betaalverplichtingen echter regelmatig niet na, en dus leverde Israel slechts 125MW. De regering van Mahmoud Abbas is het nu zat te betalen voor de elektriciteitsrekening van een gebied waar het vrijwel geen zeggenschap over heeft. In 2007 heeft de terreurbeweging Hamas bij een bloedige burgeroorlog de Fatach-partij uit de kustenclave verdreven. Sindsdien heerst Hamas de facto over Gaza. De terreurbeweging weigert voor Israelische elektriciteit te betalen. Vorige maand liet de PA al aan Israel weten niet meer voor de kosten op te willen draaien.

De PA is momenteel slechts bereid voor 75MW te betalen. Hierdoor heeft de Gazastrook nog maar drie uur elektriciteit per dag. Volgens de Israelische Coordination of Government Activities in the Territories (COGAT) is dit een probleem dat de Palestijnen zelf moeten oplossen. Israel levert waarvoor betaald wordt. De hoeveelheid elektriciteit die de inwoners van Gaza ontvangen is dus afhankelijk van hoeveel de Palestijnen afrekenen.

Egypte levert 30MW aan de Palestijnen, wat goed is voor rond een uur aan stroom. De VN-coördinator voor humanitaire hulp en ontwikkelingssamenwerking Robert Piper zei vorige week dat de elektriciteitscrisis in Gaza ‘acuut’ is. Volgens Piper is de kwaliteit van essentiële diensten, zoals schoon drinkwater en ziekenhuizen, achteruit gegaan. Hij stelt dat zowel de PA, Hamas en Israel verantwoordelijkheid dragen voor het welzijn voor de inwoners van Gaza. Hij roept alle partijen dan ook op samen tot een oplossing te komen om een humanitaire crisis te voorkomen.

Toen Israel vorige maand bekend maakte dat de PA niet langer de elektriciteitsrekening wil betalen, waarschuwde Hamas de Joodse staat de leveringen niet stop te zetten. De terroristen dreigden toen met ‘escalaties’. Blijkbaar heeft Hamas daar wel een budget voor.

 

Bron foto: DYKT Mohigan / Flickr.

Bronnen: The Jerusalem Post, The Times of Israel, Ynet, Ma’an News Agency.