Hamas bewapent weer: VN waarschuwt voor nieuw conflict

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 19 feb 2015 GAZA HAMAS PA PALESTIJNEN VN

hamaslid met raket bij tunnelBerichten dat Hamas zich aan het herbewapenen is duiden op het gevaar van ‘hernieuwde vijandelijkheden’ in de Gaza-strook, zo waarschuwt VN-official Jeffrey Feltman de VN-Veiligheidsraad. De VN vice-Secretaris-Generaal van Politieke Zaken gaf die waarschuwing afgelopen woensdag tijdens een briefing over de stand van zaken in het Midden-Oosten. Als potentiële oorzaken voor een nieuw conflict noemde hij het gebrek aan fondsen voor de wederopbouw in Gaza, het broze staakt-het-vuren tussen Israel en de Palestijnse terreurorganisatie Hamas, en de waarneming dat Hamas zich weer aan het herbewapenen is.

Tunnels
Veltman is ‘gealarmeerd’ door berichten dat Hamas al enige tijd rakettesten uitvoert op zee en door pogingen van de organisatie om materiaal te smokkelen om weer nieuwe wapens mee te bouwen. Hij kwalificeerde dit als ‘gevaarlijke ontwikkelingen’.
In december 2014 rapporteerde journalist Gal Berger van Reshet Bet al dat Hamas bezig was om de tijdens Operatie Protective Edge vernietigde tunnels weer op te bouwen. De Israelische VN-ambassadeur Ron Prosor overhandigde secretaris-generaal Ban Ki-Moon afgelopen weekend ook al een waarschuwingsbrief, waarin hij wees op het gevaar van de snelle herbewapening van Hamas.

Inkomsten
Feltman wees er ook op dat verschillende donoren in de wereld nog niet hun deel van de in oktober beloofde 5,4 miljard dollar hebben overgemaakt. Hij riep de internationale gemeenschap op om ‘de eerder gemaakte beloftes eindelijk na te komen’. Hij noemde de fiscale situatie ‘onacceptabel’ en zei dat dit ‘niet zo kon doorgaan, als we een nieuwe escalatie willen voorkomen’. Eind januari nog reageerden honderden Gazanen hun frustraties af door een VN-compound te bestormen. Hamas, de facto de autoriteit in het gebied, greep niet in toen de demonstratie uit de hand liep en de Gazanen het gebouw aanvielen. (lees hier meer over de bestorming van de VN-compound)

De PA weigert al sinds juni 2014 de lonen te betalen van ambtenaren die zijn aangesteld door Hamas, omdat zij geen ambtenaren zijn van de toen aangetreden Palestijnse eenheidsregering. Die uitbetaling wordt nog moeilijker nu ook een andere bron van inkomsten is weggevallen. Israel besloot kort geleden om voorlopig een bedrag van 200 miljoen dollar aan voor de Palestijnse Autoriteit (PA) bedoelde belastinggelden niet over te maken, vanwege de unilaterale stappen van de Palestijnen bij de VN en het Internationaal Strafhof in Den Haag. Feltman riep Israel op om deze beslissing terug te draaien.

Broos bestand
Ondanks het staakt-het-vuren tussen Israel en Hamas zijn er na Operatie Protective Edge al meerdere vanuit Gaza raketaanvallen uitgevoerd op Israel. Hamas zei daarvoor, ondanks dat ze de facto de absolute macht in Gaza hebben, niet verantwoordelijk te zijn. De meest recente aanval vond plaats in december. Een dag na die aanval hield Hamas zijn grootste militaire oefening sinds de Gaza-oorlog van afgelopen zomer. Als reactie hierop bombardeerde de Israelische luchtmacht enkele cementfabrieken in Gaza, die door Hamas gebruikt worden om de terreurtunnels te herbouwen. Afgelopen november dreigde de militaire tak van Hamas al met een nieuwe oorlog als de wederopbouw van Gaza niet sneller zou verlopen

Afbeelding: Hamas-lid met raket bij terreurtunnel – Flickr