Gaza mogelijk zonder stroom

De Palestijnse Autoriteit heeft Israel laten weten niet meer de elektriciteitsrekening van de Gazastrook te betalen. Volgens de Israelische Coordination of Government Activities in the Territories (COGAT) is dit besluit donderdag al ingegaan. Zonder Israelische stroom zullen de inwoners van Gaza nog maar één uur stroom per dag hebben.

De betalingsstop door de PA is het gevolg van ruzie met Hamas over wie de leiding in Gaza heeft. Hamas heeft sinds een bloedige burgeroorlog in 2007 de facto de leiding over de landstrook. Ondanks meerdere pogingen een regering van nationale eenheid te creëren, heeft Hamas nog geen macht overgedragen aan de PA. Sterker nog, Hamas heeft vorige maand een administratief comité opgericht om de Gazastrook beter te kunnen besturen. De Palestijnse president Mahmoud Abbas is het nu zat te moeten betalen voor de rekening van een stuk land waar hij praktisch niks te zeggen heeft. 

Israel levert een aanzienlijk deel van de elektriciteit in Gaza. De kosten hiervan bedragen maandelijks 40 miljoen sjekel. Omdat de PA deze kosten niet altijd betaalde, hield Israel het bedrag vaak in op verschuldigde belastingen. Nu de PA heeft aangegeven de elektriciteitskosten helemaal niet meer te betalen, zal Israel een keuze moeten maken. Of Israel blijft stroom aan de inwoners van Gaza leveren, of zet de schakelaar uit.

Tot nu toe heeft Israel de schakelaar nog niet uitgezet maar ook als de leveringen doorgaan, bevindt Gaza zich nog steeds in een elektriciteitscrisis. Met de huidige leveringen is er maar een paar uur stroom per dag mogelijk voor de twee miljoen Gazanen. De Gazastrook zelf heeft slechts één elektriciteitscentrale die niet genoeg stroom aan iedereen in Gaza kan leveren. Deze centrale gebruikt diesel, waar een hoge belasting op zit. De PA heeft vorige maand aangekondigd dat diesel voor Gaza niet meer belastingvrij is, waardoor de brandstof duurder is geworden. Te duur, daar de centrale het niet meer kan betalen en heeft moeten sluiten. Als Israel geen stroom meer levert, is de Gazastrook volledig afhankelijk van Egypte, dat maar een klein aandeel van de benodigde stroom levert.

Naar verwachting is de stroom uit Egypte maar genoeg voor ongeveer één uur per dag in Gaza. De Israelische Generaal Yoav Mordechai van COGAT heeft daarom een brief naar de VN gestuurd waarin hij waarschuwt voor een humanitaire crisis in de Gazastrook.

Hamas is overigens niet van plan zelf voor de elektriciteit te gaan betalen. Desondanks waarschuwt de terreurbeweging Israel niet de schakelaar om te draaien. Zo’n ‘krankzinnige’ actie is volgens de terroristen ‘een escalatie’. Ondanks dat Hamas hoge belastingen van de inwoners in Gaza eist, investeert de terreurbeweging dit geld niet in broodnodige infrastructuur. De prioriteiten van Hamas liggen elders: de terroristen investeren liever in wapens en terreurtunnels.

 

Bron foto: Trocaire / Flickr.

Bronnen: The Jerusalem Post, The Times of Israel, Ynet.