Tunnel ontdekt onder scholen in Gaza

Onder twee scholen is een door Hamas gegraven tunnel ontdekt. Dat heeft de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA afgelopen week bekend gemaakt.

De tunnel werd tijdens verbouwingswerkzaamheden onder een basisschool en een school die voorbereidt op het middelbare onderwijs ontdekt. Beide scholen zijn onderdeel van de Maghazi scholengemeenschap, die door UNRWA gesubsidieerd wordt.

Terreurbeweging Hamas maakt veelvuldig van tunnels gebruik om wapens en andere goederen door de Gazastrook te smokkelen. De terroristen proberen ook via ondergrondse doorgangen Israel te infiltreren om zo op Israelisch grondgebied aanslagen te plegen.

UNRWA erkent dat de tunnel onder de scholen leerlingen en docenten in een ontoelaatbare gevaarlijke situatie plaatst. De VN-organisatie liet in een persbericht dan ook weten het bestaan van de tunnels “onacceptabel” te vinden. Hierbij werd internationale wetgeving aangehaald dat VN-grondgebied neutraal is en niet betreden mag worden, zoals nu met het graven is gebeurd.

Hamas is op de schending aangesproken, zo zegt de VN-organisatie. De tunnel zal tijdens de verbouwing dan ook gedicht worden. Hamas zelf ontkent echter verantwoordelijk te zijn voor de gevonden tunnel. Volgens de terreurbeweging respecteren ze de infrastructuur en instituten tijdens hun ‘verzetsoperaties’. De terreurbeweging zegt dat Israel misbruik zal maken van de bekendmaking door UNRWA.

Dit is echter niet de eerste keer dat Hamas misbruik maakt van VN-faciliteiten. Tijdens de Gaza-oorlog in 2014 werden er meerdere keren wapens verstopt in scholen van de VN gevonden.

De Israelische ambassadeur bij de VN Danny Danon heeft de VN-veiligheidsraad opgeroepen de misdaden door Hamas te veroordelen. De oproep deed hij in een brief die naar zowel secretaris-generaal Antonio Guterres als naar de veiligheidsraad is gestuurd. Danon vindt dat de veiligheidsraad het misbruik van civiele infrastructuur door de terroristen van Hamas onvoorwaardelijk moet veroordelen. VN-organisaties, inclusief UNRWA, moeten ten alle tijde neutraal blijven en tegen terroristische organisaties beschermd worden, aldus de VN-ambassadeur.

 

 

 

Bron foto: Tamer Hamam / UNRWA.

Bronnen: UNRWA, The Jerusalem Post, The Times of Israel, JNS.