Hamas haalt banden aan met Iran

Terwijl Iran ontkent terroristische organisaties te steunen, gaat het sjiitische land de terreurbeweging Hamas weer steunen.

Afgelopen maandag reageerde een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken op uitspraken door de Amerikaanse president Donald Trump. Tijdens zijn bezoek aan Saoedi-Arabië en Israel zei Trump dat Iran door heel het Midden-Oosten terroristen, milities en ander extremistische groepen financiert, bewapent en traint. Volgens de Iraanse woordvoerder zijn de uitlatingen door de Amerikaanse president echter ‘onjuist en irrelevant’.

Iran steunt al jaren terroristische bewegingen in de regio, waaronder Hezbollah. Omdat Hamas zich niet achter president Assad heeft geschaard tijdens de Syrische burgeroorlog stonden relaties met deze terroristische organisatie al een aantal jaren op een laag pitje.

Volgens Arabische media zijn de banden tussen de de facto machthebbers in Gaza en de Islamitische Republiek weer opgewarmd. Vertegenwoordigers van Hezbollah, Hamas en Iran zouden in Libanon de afgelopen weken gesprekken hebben gevoerd. Naar verluidt zal de politiek leider van Hamas Ismail Haniyeh binnenkort naar Teheran afreizen om de hernieuwde banden te bezegelen. De Palestijnse terreurbeweging kan weer op financiële steun van het sjiitische land rekenen.

Eerder had Iran al grote geldbedragen toegezegd aan ‘martelaren van de intifada in bezet Jeruzalem’. De Islamitische Republiek wil zo de families van omgekomen Palestijnen belonen voor hun aanvallen tegen Israelische burgers en soldaten. Elke ‘martelaarsfamilie’ kan op $7.000 rekenen. Als hun huis door het Israelische leger wordt gesloopt als straf, ligt een Iraanse compensatie van $30.000 in het verschiet.

 

 

Bronnen: The Jerusalem Post, The Times of Israel, Ynet.