Wat zijn de ervaringen van Joodse jongeren met antisemitisme?

Joodse jongeren vertellen aan CIDI hun ervaringen met antisemitisme. Vooral het conflict tussen Israel en de Palestijnen speelt een rol wanneer deze jonge mensen te maken krijgen met antisemitisme. Jongeren worden regelmatig in de klaslokalen aangesproken op de acties van de Israelische regering. Hoewel Joodse jongeren in Nederland niet dagelijks antisemitisme ervaren, heeft het wel invloed op hun gevoel van veiligheid. Zij voelen zich soms op straat of school onveilig, waardoor zij hun Joodse uitingen verbergen. In een Mizrach Mezze vertelt de auteur van een serie artikelen, Aleida Heuvelman, over de context van deze verhalen en deelt haar bevindingen.

Een jongen toont de Menora. (Bron: Pexels)

In een vijfdelige serie vertellen Joodse jongeren over hun ervaringen met antisemitisme en wat dit voor invloed heeft op hun gevoel van veiligheid. Aleida Heuvelman sprak met zes jongeren die allemaal een andere leeftijd hebben en anders in het leven staan. Daarnaast sprak zij met politicus Gert-Jan Segers, hoogleraar Joodse Studies Bart Wallet en Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding Eddo Verdoner om de verhalen van jongeren meer context te geven.

In haar eerste artikel wordt ingegaan op de ervaringen van Joodse jongeren met beveiliging. Zij ervaren dat het noodzakelijk is en voelen zich veiliger als er beveiliging is. De jongeren vertellen regelmatig op kamp of reis te gaan en krijgen hierbij te maken met veiligheidsrisico’s.

Over hun ervaringen met antisemitisme op social media, vertellen de jongeren in het tweede artikel. Zelf hebben de jongeren niet te maken met directe en persoonlijke haatberichten. Wel zien zij onder posts van Instagram antisemitische opmerkingen voorbijkomen die hen raken of soms onveilig laten voelen.

In het derde artikel vertellen de jongeren over hoe het conflict tussen Israel en de Palestijnen hen in Nederland beïnvloedt. Vooral op de middelbare school worden jongeren soms aangekeken op de acties die Israel doet. Ook ervaren zij vooroordelen die spelen rondom het conflict. Jongeren durven daarom in de klas soms niks over hun Joodse identiteit te zeggen, omdat zij zich niet op hun gemak voelen bij docenten of medeleerlingen.

Hoe het komt dat jongeren verschillende ervaringen met antisemitisme hebben of antisemitisme anders ervaren, wordt besproken in het vierde artikel. Daarnaast worden de ervaringen van jongeren met antisemitisme in het onderwijs uitgediept.

In het vijfde artikel vertellen de jongeren over hun veiligheidsgevoel. Sommige jongeren verbergen uit angst voor nare reacties of geweld hun Joodse uitingen zoals een davidster. Een paar jongeren voelen zich alleen veilig op straat als zij niet herkenbaar zijn als Joods.

Benieuwd naar het hele verhaal? Lees dan het laatste artikel hier.