Weer antisemitische uitspraak van prominent in Oekraïne

We zagen de laatste maanden vaker antisemitische uitspraken afkomstig van hooggeplaatste Oekraïners en dit keer is de beurt aan een hoge generaal b.d. van de geheime dienst (Oekraïense opvolger van de KGB), Vasily Vovk. Hij schreef op zijn facebookpagina: “Joden zijn geen Oekraïners en ik zal jullie vernietigen samen met Vadim Rabinovych. (een joodse jurist) Ik zeg het nog één keer: loop naar de hel zhidi (scheldwoord voor Joden) – het Oekraïense volk heeft meer dan genoeg van jullie.”

Deze uitspraken komen nadat Oekraïne al negatief in het nieuws was nadat men besloot een 94-jarige Joodse man te vervolgen die in de jaren 50, in dienst van de KGB, een Oekraïense oorlogsmisdadiger ombracht die in de Tweede Oorlog actief was voor de UPA.
Deze Ukraińska Powstańcza Armia, was een nationalistische organisatie die tegen Nazi-Duitsland vocht maar ook medeverantwoordelijk zou zijn geweest voor de massaslachting onder de Joden van Oekraïne. Een miljoen Joden werden vermoord in de oorlog. 

Onlangs nog kwam Yulia Tymoshenko, een politica voor de oppositiepartij Vaderland, in het nieuws omdat ze – hardop lachend – was gefilmd toen ze aanwezig was bij een antisemitisch cabaret tijdens een bijeenkomst van haar partij. Ze kon hierna niet anders dan haar excuses maken. Ook kwam de directeur van het Instituut voor Nationale Herinnering, Volodymyr Viatrovych, met de opmerkelijke uitspraak in de pers dat de Joodse activist Eduard Dolinksy antisemitische incidenten zou verzinnen om geld te verdienen. Viatrovych voert momenteel campagne om de al genoemde UPA te vrijwaren van kritiek. Dit werd al vastgelegd in een in 2015 aangenomen wet die stelt dat “organisatie die vochten voor de onafhankelijkheid niet belasterd mogen worden”, maar hij wil dat het ook verboden wordt te spreken over de rol in de holocaust van de UPA.

Wrang “detail”: nog nooit vervolgde de Oekraïense overheid iemand voor misdaden tegen de Joodse bevolking gedurende de Tweede Wereldoorlog.

gesp van de UPA

Bronnen: Wikipedia, JTA, Jewish Chronicle, European Jewish Congress