World Jewish Congress signaleert toename van online antisemitisme

Uit een onderzoek van het van het World Jewish Congress naar antisemitische uitlatingen op sociale media blijkt dat er elke 83 seconde een antisemitische post wordt gedaan. Dat betekent 43,6 posts per uur. Meeste van deze antisemitische uitspattingen vinden plaats op twitter (62%).Voor het onderzoek zijn miljoenen posts geanalyseerd in twintig talen op Facebook, Twitter, YouTube, blogs en internetfora.

De CEO van World Jewish congress Robert Singer baart zich zorgen over de ontwikkelingen bevonden in het rapport:

“We wisten al dat antisemitisme online toenam, maar de cijfers uit dit rapport laten zien hoe alarmerend de situatie daadwerkelijk is.”

Singer hoopt dat het rapport zal leiden tot hogere morele standaarden op fora en strengere naleving van de richtlijnen op sociale media.

Sociale media spelen een grote rol in het dagelijkse leven van mensen. Maar liefst 62 procent van de Amerikanen ontvangt hun nieuws via deze kanalen. Daardoor is het des te belangrijker hier actief haatzaaiing te bestrijden.

Vorige week bracht het CIDI de jaarlijkse monitor antisemitisme uit. Daaruit bleek dat het antisemitisme in Nederland in 2016 is afgenomen in vergelijking met 2015. Dit komt overeen met de bevindingen van het WJC; ook zij detecteren een daling van geweldadige incidenten. Echter nemen tegelijkertijd antisemitische uitlatingen op sociale media snel toe. Aangezien sociale media een grote rol spelen in ons dagelijks leven heeft CIDI dan ook besloten met ingang van 2017 ook online antisemitisme mee te nemen in de jaarlijkse monitor om een vollediger beeld te krijgen. U kunt bij CIDI terecht voor vragen en voor het melden van antisemitische uiting op Internet; persoonlijke uitingen worden direct door CIDI behandeld. Het Meldpunt Internet Discriminatie (MiND) is een meldpunt voor alle klachten over discriminatie op Internet.