Aanslag schokt Be’er Sheva

IN ISRAEL / Door: LUUK SMIT / 23 mrt 2022 BE'ER SHEVA ISRAEL TERRORISME

Op klaarlichte dag werden gisteren onschuldige burgers aangevallen door een messentrekkende terrorist in de zuidelijke Israelische stad Be’er Sheva. Een Israelische Arabier, die sympathieën bleek te hebben voor Islamitische Staat, viel meerdere mensen aan voordat hij door twee burgers kon worden uitgeschakeld. Vier mensen zijn overleden.

Het nieuws van de aanslag ging al snel rond op social media en riep geschokte reacties op. Al snel bleek dat de terrorist, de 34-jarige Mohammad Ghaleb Abu al-Qi’an, eerder was veroordeeld voor het ronselen voor IS en enkele jaren vast had gezeten. Hij was in 2019 vrijgelaten, maar bleek desondanks nog steeds foute denkbeelden erop na te houden. Vier mensen werden slachtoffer van zijn terreurdaad, drie vrouwen en een man. Al-Qi’an kwam uit het Bedoeïenendorpje Hura, nabij Be’er Sheva. Na de aanslag zijn enkele familieleden van hem ook opgepakt, in het kader van een diepgravend onderzoek.

De terrorist stak eerst een vrouw neer bij een benzinestation, stapte daarna in zijn auto waarmee hij een fietser aanreed en stak vervolgens nog meerdere mensen neer in een winkelcentrum. Hij werd uitgeschakeld door een gewapende buschauffeur en een burger. De terrorist overleed ter plaatse. Deze aanslag, die maar 8 minuten duurde, is een van de grootste in jaren in Israel. 

Israelische politici veroordeelden al snel de aanslag en prezen de daden van de dappere burgers en de politie. Ook Mansour Abbas, de voorman van het Arabisch-islamistisch Ra’am, veroordeelde de aanval scherp.

De vier dodelijke slachtoffers werden later geïdentificeerd als Doris Yahbas (49), een moeder van drie, Laura Yitzhak (43), tevens een moeder van drie, Rabbi Moshe Kravitzky (50), een vader van vier, en Menahem Yehezkel (67).

Na de aanslag kwamen er al snel jubelende woorden van terreurorganisaties Hamas en Islamitische Jihad, die de aanslag prezen als ‘slag in het gezicht van de bezetter’. Tevens werd er snoep uitgedeeld aan de inwoners van Gaza.