Dossier: Politieke partijen in Israel

Overzicht van politieke partijen in Israel die momenteel in de Knesset zitten.

Ra’am

 

Officieel bekend als de Verenigde Arabische Lijst, deze al langer bestaande kleine Arabische partij wist bij de laatste verkiezingen een hoofdrol te pakken. De kleine Arabisch-islamitische partij heeft met haar 4 zetels een cruciale positie verworven. Tevens is zij de kleinste – en de eerste Arabische – coalitiepartner in de huidige regering Bennett-Lapid.

Kiezers

Ra’am geniet de meeste steun onder conservatieve moslims in het zuiden van Israel, al heeft zij ook stemmen gehaald in het noorden van Israel, waarvan oudsher veel Arabieren wonen, o.a. lijsttrekker Mansour Abbas. De kleine partij is de vertegenwoordiger van de zuidelijke tak van de Islamitische Beweging in Israel en kent daardoor een strenge conservatieve islamitische ideologie. Ra’am moet onder meer niets hebben van LHBTI+-rechten, legalisering van marihuana en van enige wijzingen in de status van religie in het land.

Ideologische en historische achtergronden

Ra’am was bij de vorige verkiezingen onderdeel van de bredere Gezamenlijke Lijst, die zich op de Arabische kiezer in Israel richtte. De lijst was een coalitie van partijen met zeer uiteenlopende ideologieën. De andere drie partijen waren in ieder geval aanzienlijk progressiever dan Ra’am, wat tot wrijving leidde. In 2020 toonde Mansour Abbas, de partijleider van Ra’am, als enige Arabische partijleider zich bereid om zelfs met de betrekkelijk nationalistische Likoed te praten over initiatieven die met name de Arabische burgers van Israel zouden kunnen helpen. Dit tot ergernis van zijn (voormalige) partners.

 De strijd in de Gezamenlijke Lijst leidde uiteindelijk in januari 2021 tot een breuk tussen Ra’am en de andere partijen. Ra’am verklaarde zich bereid te zijn tot samenwerking met ‘zionistische partijen’. Ra’am ging dus alleen de verkiezingen in en wist – ietwat onverwacht – vier zetels te winnen. Vier cruciale zetels waarmee het als zogeheten kingmaker de formatie inging.

Politieke agenda’s

Ra’am eist grote investering in de Arabische sector. Ook wil het meer mogelijkheden geven aan Bedoeïenen, onder meer op het gebied van wonen, onderwijs en werkgelegenheid. Daarnaast wil de partij de enorme criminaliteit onder de Arabische bewoners in Israel keihard aanpakken.   Deze Islamistische partij is zeer conservatief. Zij verafschuwt de erkenning van LHBTI+ en is tegen alle maatregelen die (de rechten van) deze mensen erkennen. Ook wil zij de macht van de religieuze functionarissen behouden en waakt dat er geen veranderingen komen in de positie van de islamitische heiligdommen, in het bijzonder in Jeruzalem. De partij steunt een onafhankelijke Palestijnse staat en is tegen de verdere groei van de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Ra’am heeft echter verklaard om op dit moment prioriteit te geven aan de dagelijkse problemen van Arabisch-Israelische inwoners.