Dossier: Politieke partijen in Israel

Overzicht van politieke partijen in Israel die momenteel in de Knesset zitten.

Avoda (Arbeiderspartij)

De Arbeidspartij is een sociaaldemocratische zionistische partij. In de beginjaren van de staat Israël was de voorganger van deze partij (Mapai: De Partij van de Arbeiders van het land Israel) de grootste partij. Zo waren David Ben-Gurion en Golda Meir uitgesproken sociaaldemocraten.

Ideologie en historische achtergrond:

Avoda is een klassieke sociaaldemocratische partij die een gemixte economie voorstaat. Dat wil zeggen dat zij voor een vrije markt zijn, maar wel met een uitgebreid sociaal vangnet op het gebied van werkgelegenheid, gezondheidszorg en educatie. Daarnaast hecht zij veel waarde aan de democratische beginsel van de staat en de veiligheid van haar inwoners. Aangaande de Palestijnse kwestie is zij een sterke voorstander van onderhandelingen over een tweestatenoplossing, mede om zo het Joodse en democratische karakter van de staat Israel te kunnen behouden.

De sociaaldemocraten hadden de leidende hand in de Knesset en zette een uitgebreid sociaal vangnet op. Tot 1977 voerden de sociaaldemocraten de boventoon in de politiek. Gedurende de jaren ’90 raakte zij in een strijd verwikkeld met de Likud over de lopende vredesonderhandelingen. Begin jaren ’00 liep de steun van de partij af en verloor zij steeds meer kiezers aan centrumpartijen. De partij begon daarom meerdere samenwerkingen, met onder andere Tzipi Livni begin jaren ’10 en vervolgens met Meretz. Dit was voor de partij de redding om nog boven de kiesdrempel uit te komen.

Na een serie van teleurstellende verkiezingsresultaten in de 21e eeuw, ging de partij van Peretz in onderhandelingen om met Blauw-Wit samen te gaan. Daarmee beëindigde de Arbeidspartij haar samenwerking met Meretz, met wie zij samen hadden meegedaan aan de verkiezingen van maart 2020.

Kiezers:

Van oudsher stemden veel kibbutznikim op Avoda, samen met de inwoners van progressieve steden zoals Tel Aviv. Momenteel lijken de meeste oud-stemmers te zijn overgestapt naar of Meretz of Blauw-Wit. 

 

Jaar van oprichting: 1968

Politieke positie: sociaaldemocratisch

Lijsttrekker: Merav Michaeli

Huidig aantal zetels: 3

Online: www.haavoda.org.il