Dossier: Politieke partijen in Israel

Overzicht van politieke partijen in Israel die momenteel in de Knesset zitten.

Yisrael Beitenu (Israël Ons Huis)

Yisrael Beitenu (Israël Ons Huis) beschrijft zichzelf als ‘een nationale beweging om het moedige pad van Ze’ev Jabotinsky te volgen’.

Ideologie en historische achtergrond:

Yisrael Beitenu kan gezien worden als bijzonder rechts op het gebied van veiligheid. Tegelijkertijd is de partij seculier. Van oudsher had de partij veel Russischsprekende stemmers, en behartigde zij ook de belangen van de Russische Joden in Israel.

Avigdor Lieberman ziet er geen probleem in om in ruil voor een vredesakkoord land op te geven. Daarom is Yisrael Beitenu voorstander van een tweestatenoplossing waarin een uitgebreide landruil plaatsvindt, zodat Israel gebieden op de Westelijke Jordaanoever annexeert waarin veel Joden wonen, maar door Palestijnen bewoonde dorpen in Israël (binnen de lijnen van 1967) onderdeel van een Palestijnse staat zouden worden. Dit zou het percentage Joden in Israel maximeren. Als seculiere partij is Yisrael Beitenu voorstander van het verminderen van de macht van het opperrabbinaat. In economisch opzicht wijken de standpunten van de partij niet veel af van partijen als Likoed (met wie bij de verkiezingen in 2013 een gezamenlijke Likoed Yisrael Beitenu-lijst bestond) en Blauw-Wit.

Na de breuk met Netanyahu staat Lieberman bekend als een van de grote critici van Netanyahu, en poogt hij de rol van kingmaker te spelen in de Israelische politiek, tot zeer wisselend succes.

De beweging van Joden uit de voormalige Sovjet-Unie, die begin jaren ’90 massaal naar Israël emigreerden. Zij spreken vaak nog Russisch en hebben vaak een eigen kijk op jodendom, politiek en samenleving. De partij wordt geleid door Avigdor Lieberman, die uit Moldavië afkomstig is en nog altijd goede contacten heeft in de voormalige Sovjet-Unie.

Kiezers:

De overgrote meerderheid van de kiezers van Yisrael Beitenu komt uit de post-Sovjetgemeenschap. De partij behaalt de beste resultaten in gemeenten waarin met name Joden uit de Sovjet-Unie wonen, zoals Ashdod en Ashkelon aan de kust en Karmiel in het noorden.

 

Oprichting: 1999

Politieke positie: rechts, seculier, nationalistisch

Lijsttrekker: Avigdor Lieberman

Huidig aantal zetels: 7

Online: www.beytenu.org