Dossier: Politieke partijen in Israel

Overzicht van politieke partijen in Israel die momenteel in de Knesset zitten.

Verenigd Torah Jodendom (UTJ)

Verenigd Torah Jodendom (United Torah Judaism, UTJ) is een ultra-orthodoxe, van oorsprong Ashkenazische partij.

Ideologie en historische achtergrond:

Het bevorderen van de belangen van de eigen charedische gemeenschappen en het beschermen van het Joodse karakter van de Israëlische samenleving op basis van haar opvattingen. Centrale onderwerpen hierin zijn de bescherming van de positie van het opperrabbinaat, het behoud van de uitzonderingspositie voor charedische jongens waaronder zij niet in het leger hoeven te dienen, en het beschermen van de rust op de Shabbat, de heilige joodse dag.

De partij is gebaseerd op ultra-orthodoxe (charedische) non-zionistische religieuze stromingen. UTJ is een unie van twee partijen: Degel HaTorah, die de Litouwse (“litvishe”) variant van het Ashkenazische charedische jodendom vertegenwoordigt en van oorsprong antizionistisch is, en Agudat Yisrael, die er voor de belangen van chassidische joden is.

Kiezers:

Charedische Ashkenazische Joden, die ondanks hardnekkige berichten van het tegendeel in bijzonder hoge mate opkomen bij de verkiezingen. In 2015 lag de opkomst in de geheel charedische steden Modi’in Illit (89%), Beitar Illit (84%) en Bnei Brak (80%), waar UTJ een absolute meerderheid won, bijvoorbeeld veel hoger dan de nationale opkomst (72%).

 

Oprichting: 1992

Politieke positie: religieus, Ashkenazisch orthodox

Lijsttrekker: Yaakov Litzman

Huidig aantal zetels: 7

Online: https://www.knesset.gov.il/faction/eng/FactionPage_eng.asp?PG=8