Dossier: Politieke partijen in Israel

Overzicht van politieke partijen in Israel die momenteel in de Knesset zitten.

Yesh Atid

Yair Lapid (Yesh Atid) en Moshe Ya’alon (Telem) splitsten zich samen met hun fracties af van Blauw-Wit in maart 2020, na de verkiezingen en tijdens de daarop volgende formatieonderhandelingen. In januari 2021 verliet Telem de alliantie en besloot later helemaal niet meer mee te doen aan de verkiezingen.

Ideologie en historische achtergrond:

Gedurende verkiezingen van 2019 en 2020 waren Yesh Atid en Telem onderdeel van de alliantie Blauw-Wit, dit met name gericht was tegen Benjamin Netanyahu. Nadat onderhandelingen mislukten over een minderheidskabinet met gedoogsteun van de Verenigde Lijst, kondigde Gantz in 2020 aan dat hij samen met Benjamin Netanyahu zou regeren in een kabinet van nationale eenheid, om de coronapandemie effectief aan te pakken. Lapid en Ya’alon beschouwden dit als kiezersbedrog, na een campagne die erop gebaseerd was Netanyahu uit het zadel te helpen en herhaaldelijke beloftes nooit samen met Netanyahu te regeren. Zij stapten uit Blauw-Wit om in de oppositie te gaan.

Yesh Atid (‘Er is een toekomst’) werd opgericht in 2012 door oud-journalist Yair Lapid. De partij sprak zich uit voor de economische belangen van de middenklasse, en tegen inmenging van religie in de politiek. Het platform van de partij is seculier en centristisch. Ook spreekt de partij zich hard uit tegen corruptie en vriendjespolitiek in de Israelische politiek. Yesh Atid staat voor een vrijemarkteconomie, maar met een sociaal vangnet. Zij hecht veel aan het belang van educatie en solidariteit. Op regionaal vlak is men voor een tweestatenoplossing met de Palestijnen om zo het Joodse karakter van de staat Israel te waarborgen.

Telem (T’noea Le’oemit Mamlachtit, ‘Nationale Beweging voor Staatsmanschap) werd opgericht in 2019 door oud-generaal Moshe Ya’alon. De partij vormde samen met Yesh Atid en de partij van Benny Gantz, ‘Veerkracht voor Israel’, de lijstcombinatie Blauw-Wit. Blauw-Wit beloofde een alternatief te bieden tegen premier Netanyahu, de hoofdverdachte in een aantal corruptieschandalen.

Kiezers:

Centristische middenklasse, met name stemmers die klaar zijn met beleid Netanyahu omtrent economie, vrije markt en zijn zweem van corruptie.

 

Oprichting: resp. 2012 en 2019 (alliantie 2020-21)

Politieke positie: centrum

Lijsttrekker: Yair Lapid

Huidig aantal zetels: 17

Online: https://www.yeshatid.org.il/