Abbas ziet geen vredespartner meer in de VS

De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft aangekondigd geen enkel vredesplan van de Amerikanen te zullen accepteren. Naar eigen zeggen is de PA-leider op zoek naar een nieuwe onderhandelaar.

Op 6 december erkende de Amerikaanse president Donald Trump Jeruzalem als hoofdstad van Israel. In zijn toespraak vermeldde Trump dat  de uiteindelijke status en eventuele deling wel nog altijd door de onderhandelende partijen zal moeten opgelost. Desondanks was Trumps erkenning reden tot woede voor de Palestijnen en een groot deel van de wereld.

De Palestijnse president ziet in de VS geen betrouwbare onderhandelaar meer om een tweestatenoplossing te realiseren. De Palestijnen zullen dan ook geen enkel vredesvoorstel accepteren dat door de Amerikanen gedaan wordt, aldus de PA-leider. Tijdens een persconferentie met de Franse president Emmanuel Macron herhaalde Abbas vandaag deze visie. Gezien de PA-leider zijn bezoek aan Frankrijk wil hij mogelijk dat de Fransen of de EU het voortouw in de onderhandelingen met Israel nemen.

President Macron zei tijdens het persmoment op zijn beurt beide partijen te willen helpen in het vredesproces. De Franse leider complimenteerde Abbas voor zijn inspanningen om de Palestijnse verzoening met Hamas te realiseren. Macron kan zich tevens vinden in de conclusies van Abbas: volgens de Franse president hebben de Amerikanen hun rol in het Midden-Oosten vredesproces gemarginaliseerd.

Naast Frankrijk kijkt Abbas ook naar andere mogelijke onderhandelaars. Zo heeft hij delegaties naar Rusland en China gestuurd, in de hoop dat zij het stokje van de VS willen overnemen.

De gezamenlijke persconferentie van Abbas en Macron komt een dag nadat de Algemene Vergadering van de VN een resolutie heeft aangenomen die Trumps Jeruzalembeslissing afkeurt. Een meerderheid van 128 landen stemde voor een motie die alle beslissingen over Jeruzalem als niet rechtsgeldig aanduidt.

Sinds Trumps Jeruzalembeslissing, worden Amerikaanse diplomaten door de Palestijnse Autoriteit geboycot. Deze week was Midden-Oosten gezant Jason Greenblatt in Israel, maar bij de Palestijnen was hij niet welkom. Ook vice-president Mike Pence, die een bezoek naar de regio gepland had, hoefde niet op een ontvangst door de PA te rekenen. Zijn reis naar de Joodse staat is nu uitgesteld naar januari.

 

 

Bron foto: Chambre des Députés / Flickr.