Wereld reageert op Trumps Jeruzalembesluit

Naar aanleiding van president Trumps erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israel en zijn voornemen de Amerikaanse ambassade te verhuizen, stroomden de reacties vanuit de hele wereld binnen.

Schijn van Europese eenheid
De Hoge Vertegenwoordiger van de Europese Commissie Federica Mogherini haastte zich na Trumps toespraak om zijn besluit te veroordelen. In een persbericht laat Mogherini weten dat de Europese Unie zich ‘serieus zorgen maakt’ over de ‘negatieve gevolgen op de kansen voor vrede’. 

Zelfverzekerd merkte de Hoge Vertegenwoordiger op dat de EU en haar lidstaten hun diplomatieke posten niet naar Jeruzalem zullen verhuizen. Mogherini sprak echter voor haar beurt, aangezien twee Europese landen juist hebben aangegeven te overwegen Trump zijn besluit te volgen.

De Tsjechische president Milos Zeman noemt de EU ‘lafaards’. Zeman heeft aangegeven de beslissing van Trump te verwelkomen, en dat Tsjechië mogelijk ook haar ambassade naar Jeruzalem zal verhuizen. Ook Hongarije kon zich niet vinden in het statement van Mogherini, waarmee dus geen sprake is van één Europese positie ten aanzien van Jeruzalem.

Minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra reageerde via Twitter op de toespraak van Trump. Hieruit blijkt dat de Nederlandse houding wel in lijn is met die van de EU.

Duterte steunt Trump wel
De Amerikaans beslissing om Jeruzalem als hoofdstad van Israel te erkennen kon op steun van de president van De Filipijnen rekenen. Rodrigo Duterte heeft een bericht naar de Israelische regering gestuurd, waarin hij laat weten voornemens te zijn de Filipijnse ambassade naar Jeruzalem te verhuizen. 

Arabische liga voorspelt meer geweld in de regio
De Arabische Liga kwam dit weekeinde in spoedberaad bijeen. Verschillende Arabische ministers van Buitenlandse Zaken hebben de Amerikaanse regering opgeroepen van de Jeruzalem-erkenning af te zien. Het besluit van president Trump noemen ze ‘een gevaarlijke schending van internationaal recht’ die ‘meer geweld in de regio’ teweeg zal brengen. De Libanese bewindvoerder van Buitenlandse Zaken ging zelfs zover economische sancties tegen de VS te suggereren. 

Jordanië heeft aangekondigd het vredesverdrag met Israel te willen herzien. Het Jordaanse parlement heeft een comité ingesteld dat alle overeenkomsten met de Joodse staat gaat bestuderen. Aan de hand van de bevindingen zal een besluit worden genomen om de verdragen wel of niet ongemoeid te laten. 

De Palestijnse Autoriteit is zoals verwacht niet te spreken over het nieuwe Amerikaanse beleid. De Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken heeft laten weten dat de PA niet geïnteresseerd is om de Amerikaanse vice-president Mike Pence te ontmoeten tijdens zijn bezoek aan het Midden-Oosten deze maand. Minister Riyad al-Maliki zegt in de VS geen vredesonderhandelaar meer te zien en dat de Palestijnen nu op zoek zijn naar een nieuwe bemiddelaar. 

Verschillende jihadistische terreurgroepen hebben de erkenning van Israels hoofdstad veroordeeld. Groepen als Al-Qaida roepen op tot actie tegen de Joodse staat. Hamas heeft opgeroepen tot een nieuwe intifada om Jeruzalem ‘te bevrijden’.

Protestacties monden uit in antisemitisme
In Amsterdam vernielde een Palestijnse asielzoeker afgelopen donderdag de ruiten van een koosjer restaurant. De dader ontkent echter antisemitische motieven voor zijn daad te hebben gehad. De Palestijn met tijdelijke verblijfstatus zou slechts aandacht willen hebben vragen voor de ‘zijns inziens mensonterende dagelijkse situatie in Palestina’. Uit solidariteit met de eigenaren van het restaurant organiseerde SGP-voorlichter Arnoud Proos een etentje in HaCarmel. Hier kwamen verschillende Kamerleden, politiek medewerkers en andere sympathisanten op af.  

In Zweden waren meerde antisemitische incidenten te betreuren. In Malmö werd er onder andere ‘we gaan op Joden schieten’ gescandeerd tijdens protesten. In Gothenburg gingen men nog een stap verder: daar gooiden pro-Palestijnse demonstranten molotov-cocktails naar een synagoge. Op het moment van deze aanval waren Joodse jongeren in het gebedshuis aanwezig. 

 

Bron foto: Terrazzo / Flickr.